Donjeck posle ratnog zločina Kijeva nad civilima: Nastavljamo da živimo, Rusija će pobediti

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je položio cveće na mesto gde su stradali njegovi sugrađani i istakao da su Ukrajinci dobro znali da udaraju na naseljeno mesto gde ima mnogo civila

Šef DNR Denis Pušilin je na Dan žalosti za poginulima u jučerašnjem granatiranju Donjecka izrazio saučešće porodicama žrtava i podsetio na sličnu tragediju koja se desila na današnji dan pre devet godina, kada je poginulo osam civila, a 26 povređeno.

"Prošlo je devet godina od strašne tragedije kada su Oružane snage Ukrajine granatirale okrug Bose u Donjecku. Tada je na stanici 'Donjeckormaš' za vreme najveće gužve u gradu poginulo osam civila i teško ranjeno 26 osoba", podsetio je Pušilin u objavi na Telegramu.

Tragedija iz 2015. i jučerašnja, kada je, prema najnovijim podacima, nakon ukrajinskog udara na pijacu poginulo 28 i ranjeno 26 civila, predstavljaju monstruozne ratne zločine kijevskog režima nad civilima, stanovnicima Donbasa, napisao je Pušilin.

Izrazio je saučešće porodicama svih civila poginulih u ukrajinskoj agresiji, uz napomenu da se danas cela Rusija ujedinila da postigne ciljeve Specijalne vojne operacije. 

"Teška je sudbina našeg rodnog Donbasa, koji je video toliko tuge. Ali i u najtežim uslovima, najvažnije pitanje ostaje bezbednost ljudi", zaključio je.

Metode ukrajinske vojske se ne menjaju – što je lošija situacija neprijatelja na frontu, to češće pokušava da se osveti udarima na civilno stanovništvo, "neljudi", rekao je Pušilin za kanal "Rusija 24".

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin i drugi članovi administracije položili su cveće na mesto gde su juče poginuli civili.

"U nedelju u 10 sati ljudi obično odlaze u trgovinu, po namirnice za svakodnevni život, hranu. Bile su to žene, penzioneri, omladina – i ovi nanesu takav udar. Nemam komentara. Nacizam, on se u svim formama upravo ovako manifestuje. Ovo je ubistvo običnih civila", rekao je Kulemzin za "RIA Novosti".

Svima je dobro poznato da je ovaj okrug naseljen, da ima puno gradskih pijaca, rekao je Kulemzin.

"Ubijeno je toliko nevinih ljudi, civila, to je bio nameran udarac. Tu nema greške, bili su svesni, sve je bilo jasno i razumljivo onima koji su gađali. Odlično su znali koga udaraju. Svi mi čekamo da svetska javnost konačno osudi ovo – danas se u te svrhe preduzimaju svi koraci", dodao je gradonačelnik.

Prema rečima Kulemzina, Donjeck tuguje, ali nastavlja da živi i radi, podršku i saučešće su izrazili čelnici mnogih regiona i gradova Ruske Federacije.

"Imamo jednu državu, mi smo Rusija. Sigurno ćemo izdržati i sigurno ćemo pobediti", zaključio je on.

Ukrajinske trupe su 21. januara ujutru pogodile Kirovski okrug Donjecka. Pod artiljerijskom vatrom našla se pijaca u Tekstiljškom okrugu. Prema poslednjim podacima, poginulo je 28 osoba, još 30 je povređeno, od kojih je 18 hospitalizovano. Pušilin je 22. januar proglasio Danom žalosti za žrtvama agresije ukrajinskih trupa na civile.