Rusija

"Epl" platio Rusiji kaznu od 13,5 miliona dolara

Krajem 2022. godine kompanija je napustila sedište u centru Moskve, iako dva "Eplova" pravna lica i dalje rade u Rusiji
"Epl" platio Rusiji kaznu od 13,5 miliona dolaraGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Kompanija "Epl" platila je ruskoj vladi antimonopolsku kaznu u iznosu od 1,2 milijarde rubalja (13,5 miliona dolara) nakon odluke Federalne antimonopolske službe (FAS) u novembru.

Naime, "Epl" je prekršio rusko antimonopolsko zakonodavstvo u julu 2022. godine tako što je zabranio aplikacijama da obaveste korisnike o opcijama za kupovinu izvan njihovog "Epl stora". 

Tehnološki gigant je ranije platio kaznu od 906 miliona rubalja (10,1 milion dolara) u Rusiji u okviru tužbe koju je 2020. podnela ruska kompanija za sajber bezbednost "Kasperski lab". Kompanija je proglašena krivom za ograničavanje konkurencije u svojoj prodavnici aplikacija nakon što je, kako se navodi, nepravedno odbila program roditeljske kontrole kompanije "Kasperski Lab".

FAS je 2022. godine doneo slične odluke povodom "Gugla", koji je, takođe, optužen za kršenje antimonopolskih zakona sistemom naplate "Gugl plej" servisa. Međutim, "Gugl" se na kraju pridržavao zahteva regulatora i prilagodio svoju politiku tako da bude u skladu sa ruskim zakonodavstvom.

"Epl" se ranije pridružio nizu velikih zapadnih tehnoloških kompanija koje su odlučile da ili smanje svoje prisustvo u Rusiji ili se povuku sa ruskog tržišta, usred pritiska međunarodnih sankcija zbog vojne operacije u Ukrajini. Kompanija je zaustavila prodaju svojih proizvoda u Rusiji 2022. godine, ali "Epl stor" i neke pretplatničke usluge i dalje rade.   

Krajem 2022. multinacionalna kompanija je napustila sedište u centru Moskve, iako dva "Eplova" pravna lica i dalje rade u Rusiji. Korporacija je uklonila aplikacije nekoliko ruskih medija i sankcionisanih ruskih banaka iz svoje prodavnice. 

Takođe, 2022. godine, rusko Ministarstvo trgovine je dalo dozvolu da se proizvodi kompanije "Epl" uvezu u Rusiju iz drugih država. Potrošači u Rusiji tako mogu lako da pristupe najnovijim pametnim telefonima, tabletima i laptopovima uvezenim preko trećih zemalja kao što su Turska, UAE i bivših sovjetskih država.

image