Lavrov: Hitna sednica Saveta bezbednosti, Kijev napao avion sa ukrajinskim vojnicima

Ne bismo želeli da se ponovi scenario iz Buče iz aprila 2022, kada su javnosti bila predstavljena tela ljudi, koje su, navodno, ubile ruske snage, što nije bilo istina, kaže šef ruske diplomatije

Kijevski režim danas je napao avion Il-76 protivvazdušnim projektilima, iako je razmena zarobljenika između Moskve i Kijeva bila dogovorena, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji iz Njujorka, gde je doputovao na sednicu Saveta bezbednosti UN, poručuje da je u pitanju još jedan "teroristički metod" režima u Kijevu. 

Lavrov je otkrio da je Moskva zatražila održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog današnjeg napada na avion u Belgorodskoj oblasti, tokom kojeg su poginuli svi koji su se nalazili u njemu.

Sednica je zakazana za 21 čas po srednjoevropskom vremenu. 

Šef ruske diplomatije je istakao da se nada da Francuska, koja sada predsedava organizacijom, neće blokirati ovaj zahtev Rusije, kao što je to uradila Velika Britanija 2022 nakon Buče. 

Ne bismo želeli da se ponovi scenario iz Buče od aprila 2022, kada su javnosti bila predstavljena tela ljudi, koje su, navodno, ubile ruske snage, a čije osnovne podatke, ime i prezime, još ne možemo da dobijemo, naglasio je ruski ministar.

Podsetio je da je nakon obaranja aviona ukrajinska strana danas odmah izvestila o "hrabroj pobedi" svojih oružanih snaga, misleći na tekstove portala "RBC-Ukrajina" i "Ukrajinska pravda", koji su, pozivajući se na izvore u ukrajinskom Generalštabu, preneli informaciju da je Kijev oborio avion.

Prema prvobitnom tekstu članaka, avion je, navodno, prenosio rakete S-300. Ubrzo nakon što se otkrilo da su u avionu bili ukrajinski vojnici, tekstovi su izmenjeni.

Ukrajina nije mogla da ne zna da se spremala razmena zarobljenika, sigurno su znali da su u avionu bili vojnici, ponavlja Lavrov.

Rusija, kako kaže, trenutno sprovodi istragu. Ujedno, Lavrov je pozvao ukrajinsku delegaciju da danas, u okviru Ujedinjenih nacija, objasni svetu kako je oboren avion.

Takođe je poručio da Moskvu ne brine to što međunarodna zajednica neće poverovati da iza napada na avion ne stoji Rusija, već Ukrajina. 

Proces u Međnuarodnom sudu pravde po tužbi Ukrajine ispolitizovan

Proces u Međunarodnom sudu pravde po tužbi Ukrajine protiv Ruske Federacije po Konvenciji o genocidu izuzetno je politizovan, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle učešća na Savetu bezbednosti UN.

"Kao što znate, Ukrajina optužuje Rusiju za kršenje konvencije o genocidu i žalila se Međunarodnom sudu. Oko 40 zapadnih zemalja se, kršeći sve presedane, potpisalo za ukrajinsku stranu. Stoga, nema sumnje da će ovaj proces biti izuzetno ispolitizovan", ocenio je ministar.

Nemamo nameru nikoga da napadamo u Evropi

Rusija nema nameru nikoga da napada u Evropi, ističe još šef ruske diplomatije danas u Njujorku. Specijalna vojna operacija u slučaju Ukrajine je bila neizbežan odgovor Moskve, budući da su od te zemlje napravili direktnu pretnju po Rusiju, objašnjava on.

"Čuo sam da je čak i (predsednik SAD Džozef) Bajden rekao da će, ukoliko Ukrajina izgubi, Rusija napasti baltičke države. To je glupost, predsednik Putin je to već komentarisao. Nemamo nikakvu želju, nikakvu političku ili ekonomsku potrebu za tim", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije sumnja da će Kijev biti spreman da pristane na bilo kakvo okončanje sukoba, komentarišući tvrdnje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da bi on mogao da reši konflikt za jedan dan ukoliko pobedi na predsedničkim izborima u SAD kasnije ove godine.

Lavrov podseća i da se ispostavilo da ni Minske sporazume iz 2014. i 2015, koji je trebalo da dovedu do mira, niko nije nameravao da poštuje, osim predsednika Rusije Vladimira Putina.

Poručuje i da Moskva nije morala da pokrene SVO, da Zapad nije dozvolio državni prevrat u Kijevu 2014.

Reči Netanjahua brinu

Izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obećana palestinska država neće biti formirana zabrinjavaju, istakao je Lavrov na današnjoj sednici SB UN.

Ruska Federacija se, kako kaže, smatra da bi trebalo odrediti tačan vremenski okviru tokom kojeg će palestinska država biti formirana. 

Dodaje i da ne želi da spekuliše na temu toga da li je Vašington znao da će Hamas napasti Izrael. 

Kada je reč o privremenom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, Lavrov poručuje da su takvi razgovori "trgovina", koja odvlači pažnju od suštine problema. 

Govoreći o Organizaciji islamske saradnje, kaže da su zemlje koje joj pripadaju ozbiljno zainteresovane da što pre dođe do pregovora između dve strane.

"Svi oni odlučno istupaju za to da treba da bude usvojena zvanična odluka o stvaranju palestinske države i započeti pregovori, koje će pratiti neutralni i efikasni posrednici".

Ministar naglašava da bi što pre trebalo formirati efikasan mehanizam za kolektivno posredovanje, koje bi dovelo do rešenja, a u kojem bi glavnu ulogu igrao Bliski istok.

O tužbi Južne Afrike protiv Izraela

Komentarišući tužbu Međunarodnom sudu pravde koju su podnele južnoafričke vlasti u vezi sa mogućim kršenjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida od strane Izraela, Lavrov je primetio da su "sudije dužne da budu nepristrasne, osim, ​​verovatno, sudija Međunarodnog krivičnog suda, koje imaju svoja pravila".

Ovaj sud će, inače, 26. januara doneti odluku o preventivnim merama zbog mogućeg genocida u Pojasu Gaze, podsećaju ruski mediji.

Ruski ministar podsetio je i na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tužbi Južne Afrike protiv Izraela.

"On je rekao da tužba Južne Afrike protiv Izraela Međunarodnom sudu za dejstva u Pojasu Gaze skreće pažnju svetske zajednice sa rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba. Ako je to tako, onda se pažnja (na ovaj sukob) navodno obraća, ali je skreću. Ne vidimo nikakvu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, osim u vidu pokušaja da se zapričava o celoj ovoj situaciji, da se na bilo koji način spreči da Savet bezbednosti (UN) donese direktnu, nedvosmislenu odluku o prestanku borbenih dejstava", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija umesto toga vidi "pokušaje upotrebe formulacija koje u suštini daju odrešene ruke za nastavak kolektivnog kažnjavanja Palestinaca".

Nemamo o čemu da razgovaramo sa Amerikancima

Komentarišući odnose sa SAD, Lavrov kaže da Moskva nema o čemu da razgovara sa Vašingtonom kada je reč o strateškoj stabilnosti. 

"Odnosi su na niskom nivou, kontakata praktično i nema", ocenjuje Lavrov i dodaje da "su SAD dosledno propustile sve mogućnosti koje su postojale kako bi se izbegla eskalacija".

Ističe i da se ne može stalno živeti u atmosferi gde jedna strana neprestano govori: "Ja mogu sve, ali ti ne".  

Takođe je podsetio da su Sjedinjene Države su odbile da sklone svoje nuklearno oružje kao deo Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Stoga, dodaje, Moskva će na zahtev predsednika Belorusije razmestiti taktičko naoružanje u toj zemlji.