Rusija

Rusko MO otkrilo laži ukrajinskog obaveštajca povodom obaranja aviona

Portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine rekao je da je u oborenom ruskom vojno-transportnom avionu trebalo da se nađu "visoki ruski zvaničnici iz vojnih i političkih krugova", što je oštro demantovano
Rusko MO otkrilo laži ukrajinskog obaveštajca povodom obaranja avionawww.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je izjava portparola Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andreja Jusova o tome da su u srušenom avionu Il-76 trebalo da budu visoki ruski zvaničnici lažna.

Jusov je, u pokušaju da odgovori na optužbe ruske strane da je "nacistički režim u Kijevu" protivvazdušnim raketama oborio ruski vojno-transportnog avion Il-76 usled čega je poginulo 65 ukrajinskih zarobljenika, izjavio da je u tom avionu trebalo da se nalazi nekoliko VIP osoba iz vojno-političkog rukovodstva Rusije.

"Međutim, u poslednjem trenutku im je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) naredila da se ne ukrcavaju i ne koriste druge vidove transporta", rekao je Jusov u razgovoru za "Radio Sloboda".

Za razliku od Rusije koja je povodom ovog slučaja predložila sastanak Saveta bezbednosti UN, pokrenula istragu i pripremila apel američkom Kongresu i Bundestagu, ukrajinska strana je saopštila samo da još uvek nema sve informacije.

Pokušavajući da opravda ćutanje, predstavnik Glavne obaveštajne uprave opredelio se za propagandu i pretpostavku da je Il-76 mogao da prevozi i "rakete za kompleks S-300" i ljude.

U avionu nije trebalo da se nalaze zatvorenici, naglasio je i odbio da komentariše spisak ukrajinskih vojnika koje je tog dana čekala razmena.

Sugerisao je da je Rusija sama mogla da obori Il-76, jer ga je "zamenila sa ukrajinskim izviđačkim dronom". 

Rusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da je Kijev znao za prevoz ukrajinskih vojnika i za predstojeću razmenu, koja je trebalo da se održi kasnije u sredu na granici Belgorodske i Sumske oblasti.

"Napad na avion je bio namerna i svesna akcija. Vladarima iz Kijeva nije bitan ljudski život. Oni gledaju na ljude kao na materijal za trošenje. Jasno je da zločinački režim Zelenskog predstavlja realnu pretnju ne samo po Rusiju, već i poUkrajinu, njene obične građane – ceo svet. Dok se nalazi u agoniji, sposoban je za najmonstruoznije zločine," navodi se u saopštenju MSP-a Rusije.

image