Putin indijskom rukovodstvu čestitao Dan Republike: Cenimo naše privilegovano strateško partnerstvo

Indija je postigla impresivne uspehe u društveno-ekonomskim, naučnim, tehničkim i drugim oblastima i uživa zaslužen prestiž na svetskoj sceni, naveo je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Indije Draupadiju Murmu i premijeru te zemlje Narendru Modiju nacionalni praznik - Dan Republike, napominjući da Rusija ceni svoje privilegovano strateško partnerstvo sa Indijom.

"Poštovani gospodine Predsedniče, poštovani gospodine premijeru, primite moje iskrene čestitke povodom državnog praznika – Dana Republike. Cenimo odnose privilegovanog strateškog partnerstva između naših država. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da sistematski povećavamo konstruktivnu rusko-indijsku saradnju u različitim oblastima", navodi se u pismu predsednika objavljenom na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je dodao da to u potpunosti zadovoljava interese "njihovih prijateljskih naroda i da je u skladu sa jačanjem bezbednosti i stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou".

Putin je naglasio da je Indija postigla impresivne uspehe u društveno-ekonomskim, naučnim, tehničkim i drugim oblastima, uživa zaslužen prestiž na svetskoj sceni i da je aktivno uključena u rešavanje najvažnijih pitanja na međunarodnoj agendi. 

On je predsedniku i premijeru Republike poželeo dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Indije blagostanje i prosperitet.

Indija je 15. avgusta 1947. stekla nezavisnost od Velike Britanije, a 26. januara 1950. godine stupio je na snagu ustav zemlje kojim je proglašena republikom. 

Od tada se svake godine obeležava Dan Republike, a u Nju Delhiju se održava vojna parada. Datum je izabran jer je 26. januara 1930. godine stranka Indijski nacionalni kongres zvanično proglasila deklaraciju borbe za potpunu nezavisnost Indije od Britanske imperije.