Putin: Oni koji su pobedili nacizam će uvek biti moralni primer

Novi ruski ledolomac "Lenjingrad" biće još jedna počast sećanju na besmrtni podvig stanovnika severne prestonice koji su preživeli blokadu grada, izdržali sve i satrli naciste, poručio je predsednik Rusije

Generacija ljudi koja je pobedila nacizam u Drugom svetskom ratu, oni koji su preživeli opsadu Lenjingrada, uvek će biti moralni primer za Ruse, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti polaganja kobilice nuklearnog ledolomca "Lenjingrad" u Baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu.

"Život, jedinstvo i sloga generacije pobednika biće uvek veliki moralni primer za nas u borbi za suverenitet, za slobodu, za našu Otadžbinu, biće dobar primer i u radu, i u boju", rekao je lider Rusije.

Porinuće kobilice nuklearnog ledolomca "Lenjingrad" je veliki i značajan događaj, ocenio je.

"Novi moćni ledolomac biće još jedna počast sećanju na besmrtni podvig stanovnika Lenjingrada, hrabrosti i nepokolebljivosti volje branilaca, stanovnika grada, koji se nisu pokorili, sve su izdržali i satrli naciste", istakao je predsednik.

Podsetio je da Rusija sutra obeležava sveti i poseban datum u istoriji severne prestonice i cele zemlje – 80. godišnjicu potpunog oslobođenja Lenjingrada od neprijateljske nacističke blokade.

Novi ruski ledolomac će po završetku izgradnje raditi na trasama Severnog morskog puta i učestvovaće u najvažnijim programima za razvoj i proučavanje Arktika, obezbeđivaće isporuku tereta, građevinskog materijala, goriva u složenim, nepristupačnim arktičkim regionima, rekao je Putin.

"Rusija danas ima jedinstvenu i najveću flotu ledolomaca na svetu. I to je naša ogromna konkurentska prednost", naglasio je.

Rusija će nastaviti da širi arktičku flotu i postavlja sebi nove, ambiciozne ciljeve, s obzirom da mnogi ruski regioni, poput Čukotke, Jamala, Tajmira, Jakutije i drugi arktički regioni "čekaju" na ruske ledolomce, istakao je Putin.

"U bliskoj budućnosti ledolomac 'Lenjingrad' čuvati stražu u Arktiku i, siguran sam, da će sa ponosom nositi svoje slavno ime i dugo godina raditi na dobrobit cele Rusije", poručio je Putin.