Rusija

Moskva: Kijev je dobro znao za humanitarnu misiju Il-76, a zna li Zapad kome daje oružje i novac?

Kukavičko ćutanje kao odgovor na napad kijevskog režima na ruski avion sa ukrajinskim vojnicima je isto što i saučesništvo u njegovim krvavim delima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Kijev je dobro znao za humanitarnu misiju Il-76, a zna li Zapad kome daje oružje i novac?www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

U Kijevu su dobro znali za let ruskog vojnog transportnog aviona Il-76, koji je obavljao humanitarnu misiju, ali su ipak izdali naređenje za njegovo uništenje, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Namerno izvršeni napad na avion Il-76 ruske vojno-transportne avijacije 24. januara je još jedan "gnusni zločin hunte Vladimira Zelenskog", ocenila je Zaharova.

"Avion je pogođen protivvazduhoplovnim projektilima ispaljenim sa ukrajinske strane iz oblasti Harkov. U avionu je bilo šest članova posade, tri ruska oficira u pratnji i 65 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga koji su prevoženi na unapred dogovorenu razmenu. Svi su poginuli", podsetila je.

Ništa manje cinična nije bila reakcija Kijeva, najpre su se radovali i obavestili svoje građane o uspehu, ali onda su počeli sve da poriču i da prebacuju krivicu za ono što se dogodilo na Rusiju, ukazala je.

Kijev ovakvim zlodelima pokušava da očuva interesovanje svetske zajednice za ukrajinsku krizu i da podstakne sponzore da nastave i povećaju obim finansijske pomoći i isporuke oružja, ocenila je.

Rusija najoštrije osuđuje varvarske zločine ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poput ovog i poziva sve odgovorne vlade i međunarodne strukture da ne stoje po strani i osude ove brutalne terorističke napade.

Osuđuje i one bez čije finansijske pomoći se zločin poput jučerašnjeg ne bi desio, naglasila je Zaharova.

"Odvojeno, apelujemo na kijevske lutkare iz 'civilizovanih demokratija' – kukavičko ćutanje kao odgovor na napade vaših marioneta je isto što i saučesništvo u njihovim krvavim delima", poručila je.

Pitanje je ko šta kontroliše u Kijevu, ali ne za one u Kijevu, već za one koji su formirali kijevski režim i koji ga i danas snabdevaju oružjem, dodala je.

"Pitamo Vašington, Lonodn, Brisel, Pariz, Berlin i sve koji se svakodnevno nadvikuju hvaleći se podršci koju pružaju 'mladoj urkajinskoj demokratiji' – znate li u čije ruke šaljete novac i oružje, uključujući i ono sa osiromašenim uranijumom, i da li ste svesni da ih već kontrolišete", poručila je portparolka ruskog Ministarstva.

image