Rusija

Dodik za RT: Rusija vodi pravu politiku

Moskva vodi pravu spoljnu politiku, pokušavajući da zaštiti svoje interese, poručio je predsednik Republike Srpske. Istovremeno, Zapad, predvođen SAD, vrši neviđeni pritisak na Republiku Srpsku, suštinski kršeći Dejtonski sporazum
Dodik za RT: Rusija vodi pravu politiku© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

Veliki izazovi sa kojima su se suočile Republika Srpska i Ruska Federacija ne samo da ih nisu uzdrmali, već su i učvrstili njihovo partnerstvo i prijateljstvo, ocenio je predsednik Milorad Dodik u intervjuu za rusku redakciju RT.

Bilateralni odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije su odličnim stabilni, puni međusobnog poštovanja i jaki, dodao je.

"Rusiji je bilo veoma teško da brani interese naše strane u okviru međunarodnih foruma, a sada je došlo vreme da pokažemo svoju privrženost partnerstvu. I pored toga što je Zapad, zloupotrebljavajući svoju nesumnjivu političku moć, a ponekad i grubu silu, pokušavao da natera sve zemlje da osude Rusiju i uvedu joj sankcije, mi smo, u ime Republike Srpske, rekli da se to neće desiti i nismo dozvolili da se Bosna i Hercegovina pridruži ograničenjima", rekao je Dodik.

Vlasti Srpske smatraju da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo da proceni pretnje koje postoje.

Moskva je, prema njegovim rečima, imala sve razloge da zaštiti ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik, ako se uzme u obzir da su SAD i Velika Britanija dale sebi za pravo da potpuno potčine Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, naglasio je Dodik.

Poželeo je sreću ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na predstojećim predsedničkim izborima u RF i naveo da je on pravi vođa.

"Slušao sam njegov govor u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i sve što se dešavalo poslednjih godina, on je tada predvideo od reči do reči", naglasio je. Međutim, Zapad se ponašao arogantno i ignorisao sve, uključujući i Rusiju, koja nikada nije bila zemlja koju treba ignorisati, dodao je Dodik.

Sastanak sa visokim predstavnicima ruske vlade

Dodik ističe da mu je čast što će učestvovati na Bezbednosnom forumu i u junu u okviru Sanktpeterburškog ekonomskog foruma (SPIEF) gde je bio i prošle godine.

"Očekujem da će zemlje koje smatraju da se sloboda ne može postići dominacijom jednog centra u svetu izraziti svoju privrženost idejama međusobnog poštovanja, nemešanja u unutrašnju politiku, međudržavnu saradnju, uključujući i ekonomsku sferu", naglasio je.

Dodik ističe da se nada da će na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu imati priliku da se susretne sa visokim predstavnicima ruske vlade, uključujući i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. "Uvek mi je drago da ga vidim, a od njega se može mnogo naučiti. On je najiskusniji ministar spoljnih poslova na svetu", istakao je.

Rusija od Ukrajine nije zahtevala ništa osim neutralnosti i poštovanja prava svih ljudi koji tamo žive, naglasio je Dodik ističući da je to apsolutno legitiman zahtev.

Nenormalno je što su Britanci, Nemci i Amerikanci u Kijevu formirali režim koji im je bio potreban.

"Ceo Zapad se, koristeći Ukrajinu, umešao u rat protiv Rusije, Moskva bi trebalo da redefiniše ciljeve Specijalne vojne operacije tako da oni potpuno promene poziciju Rusije u svetu. Kasnije ćete se i sami uveriti da će to pomoći ne samo Rusiji, već i celom svetu, koji je toliko željan ovih promena", naglasio je Dodik.

"Neminovno dolazimo u kontakt sa zapadnim svetom i izdržali smo njihove neverovatno okrutne sankcije. Dva puta smo izdržali agresiju NATO-a, demonizaciju sa njihove strane. Shvatili smo da možda glavna meta nismo mi, već, kako je kasnije postalo jasno, Ruska Federacija i njeni resursi", ocenio je Dodik.

Globalna pozicija Rusije i Kine, kao i čitavog BRIKS-a, sugeriše da postoji značajan deo sveta koji je već delimično oslobođen od zapadnog uticaja, dodao je.

"Istorija je više puta pokazala da čim Rusiju pokušaju da pritisnu sa svih strana, ona se podiže i pobeđuje. I sada će Rusija samo ojačati, između ostalog i ekonomski, što se već dešava. Postala je peta ekonomija u svetu, dok je Nemačka izgubila ovu poziciju. I nehotice se postavlja pitanje koja je svrha G7 ako Rusija nije u njoj?", naglasio je.

Evropa je već odavno pogazila osnovne vrednosti za koje se zalagala, dodao je, tvrdeći da je Evropa prvenstveno hrišćanska zajednica, koja je zapala u kulturnu regresiju i promoviše ono što je suprotno ljudskoj prirodi, istakao je.

"Ako pogledate, Evropa danas nema ništa. Ni gas, ni naftu, ni prirodne resurse poput uglja ili retkih metala, koje je dobijala iz Rusije i drugih zemalja, obezbeđujući svoj tehnološki razvoj. Tamo nema dostojnih političkih lidera. Svaki dan vidimo probleme u Francuskoj. U Holandiji prevlasti desničarske snage, u Nemačkoj je vlada pred ostavkom, u Poljskoj je ozbiljan sukob između vladajuće stranke i opozicije", naglasio je.

Moguće je da će Evropa, predvođena SAD, na kraju izgubiti temelje svog postojanja, ocenio je.

S druge strane raste važna uloga BRIKS-a, koji je po svojim ekonomskim resursima prestigao G7, ima jaču ekonomiju, veće prihode, moćniju industriju, mlađu populaciju spremnu za rad, naglasio je.

EU ili BRIKS

Evropa se destabilizovala samu sebe i čitav narativ o "evropskom putu" već izgleda licemerno, rekao je predsednik Republike Srpske.

"Većina Srba želi u Evropu – onu koja je postojala ranije, kada je još bilo nade da je Evropska unija prosperitet i da dovoljno sredstava za razvoj. Međutim, Evropa je proćerdala svoj novac finansirajući Zelenskog i Ukrajinu i klizi u sve veću krizu", rekao je Dodik, navodeći da zbog toga interesovanje za evropskim putem pada.

Zapad, međutim, ulaže ozbiljne napore da nametne ove "evropske vrednosti", Republika Srpska tu ništa ne može da uradi jer je okružena zemljama EU i NATO-a, dodao je.

"Mi smo ostali jedina oaza – samo su Republika Srpska i Srbija otvoreno izjavile da ne žele u NATO", naglasio je.

"Zvanično ću vam reći da smo na evropskom putu i da pregovaramo o pristupanju, ali ne osećamo nikakav entuzijazam oko toga", rekao je

Podsetio je na Ukrajinu koja je "preko reda" započela svoj evropski put i dodao da Evropljani mogu da zamišljaju da će se Ukrajina vratiti na svoje granice iz 2014. godine, ali jedno je sanjati, a drugo proceniti koliko je to stvarno.

Ulazak u BRIKS- zemljama donosi dodatne beneficije, ocenio je Dodik, dodajući da bi aplikaciju BiH za članstvo odavno predao, da je mogao.

"U BiH postoji bošnjačka struktura koja je krajnje servilna prema SAD i deluje po njihovim instrukcijama. Dakle, to još nije moguće", dodao je.

Kakva je sudbina Dejtonskih sporazuma

Amerikanci najpre govore da Dejtonski sporazumi nisu zauvek prihvaćeni, ali govore i da se Dejton mora poštovati, ukazao je Dodik i istakao da su se u SAD odavno odrekle međunarodnog prava i pokušavaju da potčine lokalne elite, krijući se iza navodnih "pravila" koja smišljaju svaki dan kada ustanu iz kreveta.

Republika Srpska je jedina koja zahteva da se poštuje svako slovo Dejtonskog sporazuma, ali Zapad upravo nju optužuje za nepoštovanje tog sporazuma, dodao je.

"Šta sada da radimo? Rusija se drži istinski principijelne pozicije. Ali Dejtonske sporazume je Vašington već potpuno uništio. Uvedeno je mnogo toga što Dejton nije podrazumevao", rekao je.

SAD ovaj dokument doživljavaju kao samouslužnu kasu –  uzimaju šta hoće, a što ne vole, izbacuju i nameću svoje programe, precizirao je.

"Pre deset godina niko nije mogao da zamisli da bi Zapad mogao da potone tako nisko. Ko bi pomislio da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju? I zašto ona ima ovo pravo, a drugi nemaju? Istočna i Zapadna Nemačka imaju pravo na ujedinjenje, jer je reč o jednom narodu, ali iz nekog razloga Republika Srpska i Srbija nemaju isto pravo. A ako ovo kažete naglas, onda ste opasna osoba na koju treba da budu usmerene sve rakete koje Zapad ima", zaključio je.

image