Rusija

Putin i Lukašenko otvorili istraživačku stanicu "Vostok": Jedna od najmodernijih na Antarktiku

Lideri Rusije i Belorusije učestvovali su na svečanom otvaranju novog zimskog kompleksa istraživačke stanice "Vostok"
Putin i Lukašenko otvorili istraživačku stanicu "Vostok": Jedna od najmodernijih na Antarktiku© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pustili su u probni rad novi zimski kompleks stanice "Vostok" na Antarktiku putem video linka.

Tim povodom, Putin je kazao da će ruska antarktička stanica "Vostok", koja je dobila novi zimski kompleks, postati otvorena platforma za rad istraživača iz mnogih zemalja sveta i da je ta istraživačka stanica jedna od najmodernijih i najopremljenijih na Antarktiku.

"Nova stanica će ojačati saradnju između naučnika iz različitih zemalja. Postaće otvorena platforma za rešavanje gorućih problema u oblasti proučavanja prirode i životne sredine, kao i  promovisanje zajedničkih naučnih inovacionih programa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije", kazao je Putin.

Ruski predsednik je napomenuo da stanica "svakako ima mnogo zadataka, a da je među njima praćenje solarne aktivnosti i drugih promena u svemirskom vremenu koje utiču i na tehnologiju i na ljude, kao i proučavanje uloge Antarktika u globalnim klimatskim promenama". 

"Bilo je veoma važno da se stvore uslovi za nastavak rada koji je tako neophodan našoj zemlji, a i čitavom čovečanstvu", poručio je Putin.

On je skrenuo pažnju da u istraživanju i razvoju Antarktika domaći istraživači i pioniri imaju jedno od ključnih mesta, pa je, s tim u vezi, Putin pomenuo prvu rusku antarktičku ekspediciju koju su predvodili Tadeus Belinshauzen i Mihail Lazarev. 

"Ovo je naša zajednička istorija, istorija dostignuća naših predaka, na koje se s pravom ponose i Rusija i Belorusija", naglasio je ruski predsednik.

Putin je čestitao svima koji su učestvovali u njegovom otvaranju i podsetio na značaj naučnog proučavanja Antarktika, napomenuvši da je "klima Antarktika izuzetno oštra, polarna noć traje pet meseci, a na njemu se ne može obavljati punopravni rad bez odgovarajućih uslova".

Lukašenko: Rusija je lider u proučavanju Antarktika

Predsednik Belorusije izjavio je da je Rusija lider u istraživanju Antarktika i da niko ne može da se poredi sa njom, zahvalivši se Rusima i Putinu lično na pomoći u organizovanju rada beloruskih naučnika na Antarktiku.

"Mi smo braća, nemamo šta da delimo", kazao je Lukašenko.

Danas Rusija ima najveće predstavništvo na Antarktiku - deset stanica. Pet tokom cele godine i pet sezonskih. Većina se nalazi na obali. 

"Vostok" je jedina stanica koja se nalazi u centru kontinenta i nalazi se u blizini Južnog pola Zemlje.

image