Putin: Rusiju i Belorusiju spaja pobeda nad nacizmom

U toku je sastanak Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije, koja ove godine slavi 25. godina postojanja

Rusiju i Belorusiju povezuje zajednička istorija i negovanje istorijskog sećanja na pobedu nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, upravo na tome se zasnivaju rusko-beloruska saradnja i prijateljstvo, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije, kojem prisustvuje i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

Na sastanku, pored dvojice lidera, učestvuju predstavnici vlada, parlamenata, ključnih ministarstva dveju država kako bi zajednički radili na rešenjima u cilju jačanja ekonomije i humanitarne sfere, dodao je Putin.

Od nastanka Savezne države mnogo je postignuto, ujedinjeno je zakonodavstvo Rusije i Belorusije, stvoreni su uslovi za sprovođenje zajedničke ekonomske politike i zajednički rad na umanjenju efekata zapadnih sankcija.

Bez obzira na spoljne pritiske Rusija i Belorusija sarađuju u međunarodnoj areni i međusobno se podržavaju, istakao je Putin i dodao da Moskva i Minsk o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uglavnom imaju isti stav.

Iz godine u godinu raste trgovinski promet - u prvih 11 meseci prošle godine porastao je za skoro 9,5 procenata i došao do rekordnih 43 miliajrde dolara, precizirao je ruski lider.

Ruska Federacija u beloruski ekonomiju uložila preko 4 milijardi dolara, u republici radi veliki broj ruskih kompanija, dodao je Putin.

Prošle godine je zaveršena izgradnja beloruske nuklearne stanice uz pomoć ruske strane, što je, kao je Putin ocenio, ozbiljan pomak – Belorusija je postala nuklearna država, a to je ozbiljan korak za razvoju ekonomije, nauke i tehnološke sfere.

Iz godine u godinu trgovinska razmena raste i u prvih 11 meseci prošle godine je dostigla rekordnih 43 miliona dolara, precizirao je ruski lider.

Ruska Federacija je u belorusku ekonomiju uložila više od četiri milijarde dolara i tamo radi veliki broj ruskih kompanija, dodao je Putin.

Prošle godine je, uz pomoć Rusije, završena izgradnja beloruske nuklearne elektrane. Belorusja je postala nuklearna država, a to je ozbiljan korak za razvoju ekonomije, nauke i tehnološke sfere, ocenio je Putin.

Putin je potvrdio planove da se u kosmos ovog proleća pošalje beloruski ruski kosmonaut.

Prema rečima Putina, razvijen je projekat koji će do 2026. godine doprineti razvoju država u najrazličitijim sferama – u industriji, poljoprivredi, logistici, energetici, transportu, informacionoj sferi, a radi se i na strategiji naučne saradnje do 35. godine zarad jačanje zajedničkog tehnološkog suvereniteta, rekao je Putin.

Takođe, cilj je da Rusija i Belorusija u spoljnoj polici do 26. godine još više ojačaju koordinaciju u međunarodnim poslovima, s obzirom da je u interesu Savezne države multipolarni, demokratski sistem svetskog poretka kao i nedeljiva bezbednost, poručio je Putin.

"Namereni smo da uradimo sve što je potrebno da jačamo uzajamno korisnu i ravnopravnu integraciju", poručio je Putin.

Lukašenko, koji predsedava savetom je potvrdio da su u prethodna dva dana vredno radili i razmotrili probleme "od severnog do južnog pola".

Lukašenko se zahvalio svim ruskim kolegama kao i predsedniku na gostoprimstvu i toplom prijemu u Sankt Peterburgu gde se u prethodna dva dana, kako je rekao, vredno radilo.

U svetu se razbuktao veliki broj sukoba jer pojedine države ne biraju sredstva da zadrže monopolarni svetski poredak, ocenio je Lukašenko. "I Huti, i Bliski istok, i Južno kinesko more, i problemi sa Tajvanom – sve je to zbog činjenice da dolazi multipolarni svet", ocenio je.

Rusija i Belorusija će do kraja 2023. godine dostići istorijski maksimum u trgovini robom i uslugama, rekao je Lukašenko i dodao da će trgovinski promet dostići istorijski rekord od otprilike 54 milijardi dolara.

Najvažnija pitanja na kojima još uvek treba da se radi, kako je rekao Lukašenko, tiču se stvaranja zajedničkog tržišta za gas, naftu i naftne derivate.

Takođe, neophodno je da se po svaku cenu eliminiše sve što otežava uzajamno snabdevanje robom, izjednače uslove poslovanja preduzeća, eliminišu barijere u oblasti državnih nabavki, uklone ograničenja u tranzitu robe, naveo je beloruski lider.

"Glavni zadatak u industrijskom sektoru je intenziviranje saradnje u oblasti supstitucije uvoza. Mnogo je ovde urađeno, nisu uspeli da nas bace na kolena", rekao je.

Lukašenko je uveren da će izborni period u Belorusiji i Rusiji proći mirno. Belorusija je, po ugledu na Rusiju, uspostavila jedinstven dan glasanja kada će se birati poslanici parlamenta i lokalnih veća, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je, podsetimo, u Rusiju doputovao u subotu povodom 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od nacističke opsade.

Savezna država Rusije i Belorusije nastala je 1999. godine sa željom da se održe jake veze Minska i Moskve i u okviru novih državnih granica.

Ove godine savez slavi 25. godina postojanja.