"Maslačak" uskoro u vojsci RF: Počinje serijska proizvodnja ruskih pomorskih dronova

Generalni direktor KMZ naglasio je da će serijska proizvodnja početi ukoliko rezultati testova u realnim borbenim uslovima budu pozitivni.

Kompanija ruskog vojnoindustrijskog kompleksa KMZ spremna je za serijsku proizvodnju prvih pomorskih besposadnih platformi (dronova) za Oružane snage RF, koja će početi u 2024. godini, rekao je generalni direktor Mihail Danilenko u intervjuu za "RIA Novosti".

Proizvodni pogoni kompanije biće preusmereni na serijsku proizvodnju pomorskih dronova za Ministarstvo odbrane, a prva tura ovih plovila već je poslata na ispitivanje u zoni Severnog vojnog okruga.

"Tokom proteklih godina javila se potreba za ovakvim proizvodima i sada smo spremniji nego ikad da ispunimo sve porudžbine. Značajna ulaganja u pogonske sisteme i očuvanje malogabaritnih plovila, kojima smo se bavili, će se isplatiti u brzoj i masovnoj proizvodnji pomorskih dronova", saopštio je Danilenko,

On je naglasio da će serijska proizvodnja početi ukoliko rezultati testova u realnim borbenim uslovima budu pozitivni.

Iz ranijih izjava generalnog direktora KMZ, poznato je da se radi o pomorskim dronovima BBKN "oduvančik" ("maslačak" u prevodu sa ruskog jezika), dok akronim BBKN označava "brzi besposadni čamac-nosač", tj. "bыstrohodnый bezэkipažnый kater nositelь".

Maksimalna brzina ovih plovila je oko 80 km/č, opseg plovidbe više od 200 km, a osposobljena su da nose eksplozivna sredstva težine do 600 kilograma. "Oduvačnik" će se najverovatnije koristiti za napade na neprijateljske brodove, luke i objekte stacionirane neposredno uz vodene površine.