Rusija

Šefica Banke Rusije: SVIFT je rizičan, mnoge zemlje traže alternativu

Tempo rasta svetske ekonomije usporava, a verovatnoća "naglog pada" je smanjena, kazala je Elvira Nabiulina
Šefica Banke Rusije: SVIFT je rizičan, mnoge zemlje traže alternativuwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn/Xinhua

Mnoge zemlje razmatraju alternative SVIFT-u, izjavila je šefica Centralne banke Elvira Nabiulina u intervjuu za "RIA Novosti".

"Pojavili su se rizici od korišćenja uspostavljene međunarodne platne infrastrukture i mnoge države razmišljaju o alternativnim, sopstvenim varijantama prekograničnih mehanizama plaćanja", kazala je Nabiulina.

Kako je pojasnila, ako je neko preduzeće zainteresovano za razvoj ekonomskih, trgovinskih i investicionih odnosa, a uspostavljeni sistem međunarodnog plaćanja postaje rizičan, onda je jasno da počinje aktivna potraga za alternativnim mogućnostima.

Osim toga, dodala je da tempo rasta svetske ekonomije usporava, da je verovatnoća "naglog pada" smanjena, naglasivši da je globalna recesija izbegnuta.

Nabiulina je ranije izjavila da se na ruski sistem već priključilo 159 stranih učesnika iz 20 zemalja.

Nekoliko godina unazad, SVIFT je bio glavni sistem za obradu plaćanja, preko njega su se odvijale gotovo sve bankarske transakcije u svetu.

Međutim, 2014. godine, kada su zapadne zemlje prvi put zapretile da će Moskvu isključiti sa sistema, velike zemlje su počele da stvaraju alternative.

U Rusiji se pojavio Sistem za prenos finansijskih obaveštenja (SPFS), u Kini - Sistem prekograničnih međubankarskih plaćanja (CIPS), a Indija takođe ima svoj transfer plaćanja.

image