Rusija

Kremlj: Ne podržavamo agresivne metode SAD da udare na iranske ciljeve, Rusija je uvek za deeskalaciju

Optužba protiv letonske evroposlanice Tatjane Ždanok za saradnju sa ruskim bezbednosnim snagama je "lov na veštice", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Ne podržavamo agresivne metode SAD da udare na iranske ciljeve, Rusija je uvek za deeskalaciju© Наталья Селиверстова/ РИА Новости

Ruska Federacija ne pozdravlja akcije koje će dovesti do povećanja napetosti na Bliskom istoku, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske izveštaje o mogućoj američkoj "odmazdi" na iranske ciljeve.

"Moskva ne podržava bilo kakve akcije koje dovode do destabilizacije situacije u regionu i eskalacije tenzija, a samim tim i nameru SAD da izvede udare na objekte koji su povezani sa Iranom kao odgovor na napad na američke vojnike u Jordanu", kazao je Peskov.

On je dodao da Ruska Federacija, naprotiv, pozdravlja akcije za deeskalaciju situacije.

"Smatramo da je nivo napetosti veoma alarmantan, a da je sada vreme da se preduzmu koraci za deeskalaciju tenzija. To je jedino što nam može pomoći da sprečimo dalje širenje sukoba, posebno na Bliskom istoku i barem nekako doći do spuštanja napetosti. To je trenutno najvažnije", istakao je.

List "Politiko" objavio je juče, pozivajući se na izvore među američkim zvaničnicima, da je američki predsednik Džozef Bajden naredio da se pripreme varijante odgovora Teheranu, uključujući vojni.

Bajden smatra da je za napad na američke vojnike u Jordanu odgovoran Iran. Jedna od opcija koja se razmatra je jesu udari na iransko osoblje u Siriji i Iraku ili iranske vojne snage u Persijskom zalivu.

Situacija sa letonskom evroposlanicom je "lov na veštice"

Peskov se osvrnuo i na optužbu protiv letonske evroposlanice Tatjane Ždanok za saradnju sa ruskim bezbednosnim snagama, poručivši da je to "lov na veštice".

"To je lov na veštice. U SAD je postojao makartizam. Koliko je tada ljudi uhapšeno i bačeno u zatvor pod optužbom da su povezani sa komunistima ili KGB-om. To je ista stvar", naglasio je Peskov i dodao da to ni na koji način "ne odgovara bilo kakvim takozvanim idealima demokratije, koji su sada dominantni u Evropi".

Ranije su mediji javili da je poslanica Evropskog parlamenta i kopredsedavajuća partije Ruski savez Letonije Tatjana Ždanok optužena za špijuniranje u korist Rusije.

Kako navodi radio LRT, Evropski parlament je u ponedeljak započeo istragu, a kao razlog se navode optužbe da je Ždanok "dugi niz godina radila kao ruski špijun".

Napominje se da je ona članica Parlamenta EU iz Letonije od 2004. godine i da je "sve to vreme bila vatreni pristalica Moskve".

image