Rusija

Ukrajinska vojska napala put Gorlovka–Donjeck: Poginulo dvoje ljudi

Dron oružanih formacija Ukrajine je udario pravo u automobil i usmrtio dvoje civila, još jedna osoba je ranjena, preneo je gradonačelnik Gorlovke
Ukrajinska vojska napala put Gorlovka–Donjeck: Poginulo dvoje ljudi© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko, File

Dvoje ljudi poginulo je na putu koji spaja Gorlovku i Donjeck u DNR-u, nakon što je ukrajinska vojska dronom napala tu deonicu, preneo je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na Telegramu

Dron oružanih formacija Ukrajine je udario pravo u civilni automobil i to u blizini varoši Pantelejmonovka, precizirao je on.

Još jedna osoba je ranjena, dodao je Prihodko.

"Molim vas da budete izuzetno oprezni i da zaštitite svoje i živote svojih porodica i prijatelja. Neprijatelj ne spava i ne treba ga provocirati na agresiju! Vaša sigurnost je u vašim rukama", poručio je on.

Predstavništvo DNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine je saopštilo da ukrajinske trupe od noćas masovno granatiraju Gorlovku, ispalile su najmanje 32 granate kalibra 152 i 155 milimetara, uključujući i kasetnu municiju.

Pantelejmonovka se nalazi severoistočno od Donjecka, otprilike na pola puta od glavnog grada DNR-a do Gorlovke.

Ukrajinska vojska redovno granatira Donjeck usled čega stradaju civili. Juče je u tom gradu, nakon ukrajinskog napada, poginulo troje i ranjeno 16 civila, napisao je lider DNR-a Denis Pušilin na Telegramu. 

Nakon udara 21. januara, kada je kijevski režim pogodio gradsku pijacu, poginulo oko 30 civila i isto toliko je ranjeno. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je udar kao "varvarski teroristički napad protiv civila Rusije".

U zvaničnom saopštenju MSP-a navodi se i da taj napad još jednom potvrđuje da Rusija mora da nastavi sa Specijalnom vojnom operacijom i da mora ostvariti sve svoje ciljeve.

"Sa teritorije Ukrajine ne sme da postoji pretnja po bezbednost i ne smeju se vršiti teroristički napadi", poručila je Moskva.

image