Rusija

Šojgu sa kineskim ministrom odbrane: Naše akcije nisu usmerene protiv trećih zemalja

Redovno sprovodimo zajedničke operativne i borbene obuke na kopnu, moru i u vazduhu i uspešno uvežbavamo zadatke borbene obuke različite složenosti, rekao je ruski ministar
Šojgu sa kineskim ministrom odbrane: Naše akcije nisu usmerene protiv trećih zemaljawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Ministar odbrane Ruske Federacije, general Sergej Šojgu i ministar odbrane Narodne Republike Kine, admiral Dong Jun razgovarali su danas o unapređenju odnosa dve zemlje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je ocenio da su odnosi Rusije i Kine u najboljem periodu u istoriji. I da ključnu ulogu u jačanju strateških veza imaju poverljivi kontakti između  predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga.

Ministar je naglasio i da se odnosi u vojnoj oblasti stabilno razvijaju u svim pravcima. "Redovno sprovodimo zajedničke operativne i borbene obuke na kopnu, moru i u vazduhu i uspešno uvežbavamo zadatke borbene obuke različite složenosti", rekao je on.

Šojgu je naglasio da "naše akcije nisu usmerene protiv trećih zemalja. Mi, za razliku od nekih zapadnih zemalja, ne stvaramo vojni blok".

Ministar odbrane Ruske Federacije je takođe čestitao kineskom kolegi imenovanje na mesto ministra odbrane NR Kine i poželeo mu uspeh na odgovornoj dužnosti u odbrani otadžbine, jačanju njene odbrambene sposobnosti i daljoj modernizaciji Narodnooslobodilačke vojske Kine, navodi se u saopštenju.

Dong Jun je, kako se navodi, rekao da današnji sastanak "u potpunosti pokazuje duboko prijateljstvo vojski Kine i Rusije, zajedničku težnju za produbljivanjem strateške saradnje, očuvanjem mira u svetu i ima poseban značaj".

"Pružili smo vam podršku u vezi sa ukrajinskim pitanjem, uprkos činjenici da SAD i Evropa nastavljaju da vrše pritisak na kinesku stranu. Čak je i odbrambena saradnja Kine i Evropske unije na udaru, ali zbog toga nećemo menjati niti napuštati uspostavljene politike. I oni ne bi trebalo i neće moći da ometaju normalnu rusko-kinesku saradnju", rekao je kineski ministar odbrane.

image