Svetski omladinski forum u Sočiju: Izazovi (novih) članica BRIKS-a

Učesnici velikog foruma na kojem će biti čak 20.000 učesnika iz celog sveta imaće priliku da diskutuju o izazovima sa kojima se danas suočavaju članice BRIKS-a

Jedna od tema predstojećeg Svetskog omladinskog foruma, koji će biti održan početkom marta ove godine u Sočiju, biće nove prilike i izazovi sa kojima se susreću članovi BRIKS-a.

Nacionalni komitet za istraživanje BRIKS-a kao partner događaja, saopštio je da je ova tema dodatno aktuelna jer Rusija ove godine predsedava organizacijom. 

"Učešće na našim događajima pomoći će mladim ljudima da shvate kako se zemlje iz ovog udruženja suočavaju sa globalnim problemima, kako sarađuju u različitim oblastima i planiraju dalje širenje ove interakcije".

Osim mladih ljudi, diskusijama će prisustvovati i pripadnici različitih istraživačkih centara iz Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, saradnici Nacionalnog komiteta za istraživanje BRIKS-a i Evroazijskog informaciono-analitičkog konzorcijuma.

To će biti odlična prilika za mlade ljude da steknu novo iskustvo, i razmene mišljenje sa ljudima koji dolaze iz drugih kultura, rekao je Georgij Toloraja zamenik predsednika odbora istraživačkog komiteta BRIKS-a.

BRIKS je, podsetimo, ove godine postao jači za još nekoliko novih članica. Danas, ovaj savez čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija, dok je u isto vreme više od deset zemalja zainteresovano za priključivanje. Značaj saveza dobio je na značaju poslednjih godina, budući da se smatra za jednu od glavnih protivteža Zapadu i jednog od predvodnika multipolarnosti. 

Ovogodišnjem forumu u Sočiju prisustvovaće 20.000 učesnika iz celog sveta i biće održan od 1. do 7. marta.