Zaharova poslala poruku Amerikancima: Bajden vas je učinio saučesnicima

Građani Amerike moraju da znaju da je njihovim novcem i sistemom PVO oboren avion koji je obavljao humanitarnu misiju i prevozio ukrajinske vojnike na razmenu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Predsednik SAD Džozef Bajden je Amerikance učinio saučesnicima krvave tragedije u Belgorodskoj oblasti, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Građani Amerike moraju da znaju na šta se troši njihov novac, poručila je ona, komentarišući saopštenje Istražnog komiteta Rusije.

Istu poruku poslala je i Ruska duma koja je na današnjoj sednici usvojila dokument koji će biti upućen američkom Kongresu zbog nedavnog terorističkog napada kijevskog režima na avion Il-76. Poslanici Dume pozivaju Vašington da osudi zločin, pomogne da se pronađu krivci i privedu pravdi.

Naime, dokazano je da je raketa MIM-104A američkog PVO sistema "patriot" oborila ruski vojni transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih vojnika na razmenu, šest članova posade i tri osobe u pratnji. Ukupno 74 ljudi u avionu su poginuli.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident zločinom Kijeva protiv sopstvenih građana i potvrdio da je ukrajinska strana znala da se u avionu nalaze ratni zarobljenici Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da Rusija vodi istragu i da ne krije činjenice do kojih dolazi i upitao šta je sa međunarodnom istragom na koju je pozvao ukrajinski predsednik.

Podsetio je i da je ukrajinsko rukovodstvo na vest o padu aviona najpre reagovalo sa radošću, jer su, navodno, pobedili ruske agresore.

"A, kada su saznali da je u avionu bilo 65 ukrajinskih vojnika koji su se iz zarobljeništva vraćali u otadžbinu, promenili su ton i govorili da se radi o ruskoj provokaciji", podsetio je on.