Rusija

ODKB: NATO provocira, moguća eskalacija sukoba

Severoatlantska alijansa se sve više približava granicama ODKB-a zbog čega se mora ojačati vojni kapacitet saveza, upozorava generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas
ODKB: NATO provocira, moguća eskalacija sukobawww.globallookpress.com © MFA Russia

Podrška Severoatlantske alijanse Kijevu je opasna jer postoji rizik da bi NATO mogao da bude uvučen u konflikt u Ukrajini, izjavio je Stanislav Zas, generalni sekretar Saveta za kolektivnu bezbednost (ODKB) na sednici koja je počela danas u Jerevanu. Sastanku prisustvuju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu, a tokom posle podneva očekuje se dolazak i ruskog predsednika Vladimira Putina.  

Povećavajući vojni kontingent u Istočnoj Evropi i tako približavajući sukob zapadnim granicama ODKB-a, NATO zapravo provocira, rekao je Zas.

Zbog toga, kako kaže, ODKB mora da ojača vojne kapacitete.

Ruski lider Vladimir Putin prethodno je napomenuo da je Ukrajina instrument Zapada, koji se koristi ne samo protiv Rusije, već i protiv ODKB-a i Zajednice nezavisnih država. 

Pomoć Jermeniji

Generalni sekretar organizacije Stanislav Zas rekao je i da su učesnici postigli dogovor oko zajedničkih mera za pružanje pomoći Jermeniji, jer region prepoznaje važnost postizanja mirovnog sporazuma i razrešenja dugogodišnje krize između Jerevana i Bakua. Prema podacima organizacije, na granici dve zemlje gotovo svakodnevno beleže se sukobi.

"U regionu Kavkaza, napori Jermenije i drugih učesnika imaju pozitivan uticaj na postizanje mirovnog sporazuma", objasnio je Zas i dodao da su do sada već bile održane tri vanredne sednice Saveta za kolektivnu bezbednost - u maju, septembru i oktobru ove godine - na kojima se razgovaralo o pretnjama za Jermeniju. 

Današnja sednica održava se u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, dok će sledeće godine zasedanje biti premešteno u Belorusiju. U organizaciju ulaze Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgizija. 

U isto vreme, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev danas se nalazi u poseti Beogradu, a planirano je i zajedničko obraćanje medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Sukob dve članice

Generalni sekretar organizacije, koji čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgizija, dodao je da ODKB raspolaže svim neophodnim sredstvima kojima bi se moglo pomoći u slučaju da Tadžikistan i Kirgizija zatraže asistenciju u naporima normalizacije bilateralnih odnosa. 

"U regionu Centralne Azije pridajemo poseban značaj daljoj normalizaciji odnosa na granici Tadžikistana i Kirgizije. Verujemo da ODKB ima neophodne resurse i iskustvo da pomogne našim dvema državama u postizanju cilja", rekao je Zas tokom sednice.

Sukobi na granici dve zemlje dešavaju se s vremena na vreme zbog nedefinisanih teritorija. Poslednji put situacija je eskalirala u sukob sredinom septembra ove godine, kada je poginulo više od 100 ljudi, a oko 400 je ranjeno.

Lukašenko: Trenutna situacija je bez presedana 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ocenio je da živimo u periodu "zaoštravanja vojno-političke situacije koje je bez presedana", pišu beloruski mediji. 

Zapad uporno pokušava da vrati jednopolarni svetski poredak na globalnu političku scenu, namećući svoja pravila i zaobilazeći međunarodno pravo putem primene sile i sankcionisanja "nepokornih" zemalja, istakao je on. 

Kako prenosi korespondent BELTA, Lukašenko je tokom današnje sednice naglasio važnost završetka konflikta u Ukrajini i dodao da je bitno da što pre dođe do pregovora. 

"Zapad nas je optuživao, kao što to i dalje nastavlja da radi, za sve moguće smrtne grehe. Svim silama pokušavaju da uvuku Belorusiju u ovaj sukob, iako su i sami 'do ušiju' u njemu. Hiljade ukrajinskih vojnika se obučava na njihovim poligonima u okviru NATO-a", rekao je on. Lukašenko je podsetio da Zapad masovno snabdeva Kijev vojnom opremom i upitao: "Šta je to, ako ne direktno učešće u sukobu? A kako razumeti izjave generalnog sekretara NATO-a, koji kaže da će poraz Ukrajine značiti poraz Severnoatlantske alijanse?"

"Moramo zaustaviti ovo krvoproliće i započeti mirovne pregovore, ali pitanje je da li će Ukrajini biti dozvoljeno da sedne za pregovarački sto?", zaključio je lider. 

Lukašenko je upozorio i da nema mesta ni za kakve nuklearne pretnje ili izjave poput one koje je dalo poljsko rukovodstvo. Varšava je nedavno saopštila da nema ništa protiv da se na njenoj teritoriji razmesti nuklearno oružje, ali u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika, naglasio je predsednik Belorusije.

image