Rusija

Zaharova: Evropski parlament je sponzor idiotizma

EP usvojio rezoluciju kojom Rusiju proglašava "državom - sponzorom terorizma", što ruska Duma vidi kao skretanje pažnje sa istrage o Severnom toku i masakra nad ruskim vojnicima
Zaharova: Evropski parlament je sponzor idiotizmawww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova reagovala je na odluku Evropskog parlamenta kojom se Rusija proglašava za "državu - sponzora terorizma" predloživši da se Evropski parlament proglasi sponzorom idiotizma.

Naime, Evropski parlament usvojio je danas neobavezujuću rezoluciju kojom se Rusija proglašava za "državu - sponzora terorizma".

Ova rezolucija nesumnjivo će otežati bilo kakve pokušaje za mirno rešenje ukrajinske krize. 

Juče je NATO Parlamentarna skupština usvojila zaključke kojima se članice pakta pozivaju da, takođe, Rusiju proglase za državu sponzora terorizma. 

Dokument su podržala 494 poslanika, 58 je glasalo protiv, 44 su bila uzdržana. Ukupno je glasalo 596 parlamentaraca.

Ova rezolucija nema direktne pravne posledice po Evropsku uniju, ali odražava mišljenje većine evropskih poslanika, koji su poslednjih godina usvojili čitav niz antiruskih dokumenata.

EU trenutno nema nikakav pravni okvir za navođenje zemalja kao država sponzora terorizma.

Ruska Duma: Rezolucija EP o Rusiji je skretanje pažnje

Član komiteta Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije Adalbi Šagošev reagovao je na današnje glasanje u Evropskom parlamentu za rezoluciju po kojoj se Rusija proglašava za "državu - sponzora terorizma". U intervjuu za RT on je rekao da je to samo "skretanje pažnje".

"Ova odluka je doneta kako bi se skrenula pažnja sa istrage o eksplozijama u Severnom toku i masakra nad ruskim ratnim zarobljenicima", poručio je Šagošev i dodao da je ovo "apsolutno neobavezujuća odluka".

image