Rusija

Rusija istražuje pad Mi-8: Olupine nađene u jezeru, posada nestala

Helikopter pripada ruskom Ministarstvu za vanredne situacije, u njemu su se nalazila tri člana posade koja su imala veliko iskustvo kada su u pitanju letenje i učešće u spasilačkim misijama
Rusija istražuje pad Mi-8: Olupine nađene u jezeru, posada nestalawww.globallookpress.com © MOD Russia

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak nakon pada helikoptera Mi-8 u Kareliji tokom trenažnog leta iznad Onješkog jezera, navodi se u saopštenju Komiteta.

Slučaj je otvoren zbog kršenja pravila bezbednosti saobraćaja i rada vazdušnog saobraćaja koje je moglo da izazove pad helikoptera, rekao je predstavnik službe za vanredne okolnosti.

Mi-8, koji pripada Severozapadnom centru za spasavanje vazduhoplovstva ruskog Ministarstva za vanredne situacije (MČS), nestao je sa radara u nedelju tokom trenažnog leta.

U helikopteru su se nalazila tri člana posade koji u svom iskustvu imaju hiljade sati letenja i, kao zaposleni u MČS-u, često su bili uključeni u spasilačke misije, tragali i spasavali ljude u šumama i iz područja prekrivenih vodom, gasili požare.

Olupina letelice je pronađena 11 kilometara od obale Onješkog jezera, a dubina vode na tom mestu se kreće se od 40 do 50 metara.

Ministarstvo za vanredne situacije formiralo je operativni štab i komisiju za istragu katastrofe. U rad je uključeno više od 140 ljudi. Istražitelji vrše uviđaj na mestu nesreće.

image