Rusija

Izraelska ambasadorka da se javi na raport: Pogrešni koraci na početku mandata

Izjave Halperinove da je Holokaust istrebljenje isključivo jevrejskog naroda nisu u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN i ne idu u prilog razvoju bilateralnih odnosa u interesu naroda dve zemlje
Izraelska ambasadorka da se javi na raport: Pogrešni koraci na početku mandatawww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Ambasadorka Izraela u Rusiji Simona Halperin biće pozvana u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog neprihvatljivih izjava i izvrtanja istorijskih činjenica, poručili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruska strana ističe da izjave ambasadorke da je Holokaust istrebljenje samo jevrejskog naroda nisu u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN i da njena potreba da menja "državni kalendar" Rusije uvođenjem Međunarodnog dana sećanja na Holokaust predstavlja mešanje u unutrašnje stvari.

"Izjave Halperinove su krajnje neuspešan početak diplomatske misije, koja treba da bude usmerena na razvoj bilateralnih odnosa u interesu naroda dve zemlje", istakli su u ruskom Ministarstvu.

Ono što je posebno razočaralo rusku stranu je što je ambasadorka s nepoštovanjem govorila o naporima koje Rusija čini u svojim kontaktima kako bi pomogla u rešavanju sudbine izraelskih talaca koji se nalaze u zatočeništvu Hamasa.

Halperinova je navela da je pozicija Rusije u vezi sa sukobom na Bliskom istoku "depresivna", jer još uvek nije priznala radikalni palestinski pokret Hamas kao teroristički.

Simona Halperin je imenovana za ambasadorku u Rusiji u maju 2023. godine i počela je da radi u januaru ove godine. Po dolasku u Moskvu dala je intervju listu "Komersant", u kojem je napomenula da su "predstavnike Hamasa u Moskvi prihvataju, grle, prostiru im crveni tepih", dok će "uskoro biti četiri meseca kako ta grupa drži ljude kao taoce".

image