Rusija

Novo predviđanje MMF-a: BDP Rusije do kraja 2024. na nivou od 2,6 odsto

Poslednje procene MMF-a poklapaju se sa septembarskim očekivanjima ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj, koje procenjuje da bi BDP na kraju 2024. trebalo da iznosi 2,3 odsto
Novo predviđanje MMF-a: BDP Rusije do kraja 2024. na nivou od 2,6 odsto© Elements.envato.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je povećao prognozu rasta ruskog BDP-a tokom ove godine. Prema najnovijim procenama, BDP Rusije bi tako mogao do kraja godine da iznosi 2,6 odsto, umesto 1,1 odsto, kao što je to bilo prognozirano u oktobarskim analizama.

Poslednje procene poklapaju se sa septembarskim očekivanjima ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj, koje procenjuje da bi BDP na kraju 2024. trebalo da iznosi 2,3 odsto.

Nova prognoza MMF-a inače predviđa bolju 2024. godinu za rusku ekonomiju čak i od Centralne banke Ruske Federacije.

Ruski Rostat, tj. Federalna služba za državnu statistiku, danas je objavila poslednje procene stanja ruske ekonomije za proteklu 2023. godinu: BDP Rusije dostigao je čak 3,6 odsto za pomenuti period.

Rezultat je čak za malo prevazišao i očekivanja vlasti.

Glavna snaga koja je omogućila tako dobar rast BDP su unutrašnji resursi zemlje - potrošačka i investiciona potražnja, rekao je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov. Bitno su, kako kaže, uticali i dobri prihodi preduzetnika i realizacija programa koji su imali za cilj da se kompenzuje uvoz iz drugih zemalja, koji je, podsetimo, u nekim slučajevima zbog sankcija bio obustavljen. 

Uprkos svim teškoćama, ruska ekonomija, na iznenađenje mnogih, uspela je da se izvanredno dobro snađe u novonastalim uslovima, tako da je danas Rusija prva ekonomija Evrope. 

Moskva, kako se čini, ne namerava na tome da stane. 

image