Zaharova upozorila: Zapad koristi Ruse u inostranstvu za mešanje u izbore

Zapadne vlasti koriste one koji su napustili svoju domovinu kao pokretačku snagu za mešanje u unutrašnje poslove Moskve, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Zapad koristi Ruse koji su antiruski raspoloženi, a nalaze se u inostranstvu, za mešanje u unutrašnju politiku Ruske Federacije, te u kontekstu predstojećih predsedničkih izbora treba obratiti pažnju na njih, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Govoreći na proširenom sastanku Komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta, Zaharova je naglasila da su "antiruski raspoloženi sugrađani" važna tema kada se raspravlja o izbornim pitanjima.

Stanovnici Rusije koji su napustili svoju domovinu, prema njenim rečima, mute vodu u zajednici "pravih sunarodnika" u inostranstvu.

Zapadni lideri takve ljude aktivno koriste kao određenu pokretačku snagu za prodiranje u unutrašnju politiku Ruske Federacije, naglasila je Zaharova.

Na sličan problem je ukazao direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, rekavši da Amerika planira da mlade Ruse, diplomce američkih programa razmene, iskoristi kako bi se umešala u predsedničke izbore u Rusiji.

SAD planira da ruske studente koji se nalaze u Americi "obuči" da budu peta kolona, tj. grupa koja će da deluje subverzivno protiv ruske vlasti, koji će se lažno predstavljati kao lojalni građani, ali zapravo će raditi u interesu spoljašnjeg neprijatelja, upozorio je Nariškin.