Rusija

Fjodor Lukjanov: Ovo je pravi razlog zašto je Taker Karlson došao u Moskvu

Sinoćni događaj je bio senzacionalan, ali šta zapravo stoji iza susreta u Kremlju?
Fjodor Lukjanov: Ovo je pravi razlog zašto je Taker Karlson došao u Moskvu© Tanjug/AP/Gavriil Grigorov

Pre nekoliko godina Rusija je optužena za mešanje u američke političke procese. Sada se dogodilo suprotno. Američka unutrašnja politika uvlači ruski faktor, kog predstavlja predsednik Rusije Vladimir Putin, u sopstveni izborni proces.

Novinar Taker Karlson je izrazito ideološki nastrojen čovek koji predstavlja određeni politički tabor. On je u Moskvu doneo duboki duh unutrašnje američke konfrontacije, piše ruski analitičar Fjodor Lukjanov.

"Karlson je, verovatno bio lično radoznao da čuje mnogo od ranije nepoznatih stvari o našim (ruskim) okolnostima, ali cilj nije bio učenje ili širenje vidika. Intervju sa Putinom bio je izazov za establišment u njegovoj domovini", smatra on.

Cilj je bio da se probije kroz konvencionalni narativ, podržan od strane mejnstrim medija.

Ono o čemu je Putin govorio je nevažno. Reputacija ruskog predsednika je dobra stvar za Karlsona. 

Da li je to dobro za Rusiju ili ne, diskutabilno je. Svaka umešanost u tuđe svađe može imati razne posledice. I ne uvek one koje možemo predvideti.

Koliko možemo da zaključimo, rusko rukovodstvo nema nameru ili ambiciju da preoblikuje Ameriku. Njeni ciljevi ovde su više o uticaju na određeno pitanje.

Pošto je nemoguće da Kremlj ubedi svoje zvanične kolege preko okeana – ma koliko razumnih argumenata bilo izneto – racionalan kurs je da doprinese njihovim svađama u nadi da će ti isti protivnici dublje ući u sopstvene probleme.

U međuvremenu, hipertrofirana pažnja sveta na ovaj intervju pokazuje da postoje slabosti i da ih druga strana oseća.

Ko će se ispostaviti kao koristan idiot (tako je Hilari Klinton nazvala Karlsona) otkriće se nešto kasnije.

image