Zaharova upozorila Zapad: Svaki napad na našu imovinu smatramo krađom

Ministarstvo spoljnih poslova RF poručuje će Moskva odgovoriti na bilo kakve neprijateljske akcije koje imaju za cilj da Rusija izgubi pravo na svoju sopstvenu imovinu, a lica i organizacije koje se odluče na takav korak će biti prvi kandidati protiv kojih će biti uvedene kontramere

U Evropi su se konačno zamislili i počeli da razmišljaju o rezultatima eksproprijacije tuđe imovine i njenim posledicama po sopstvenu reputaciju i investicionu klimu, ali smatramo da se Zapad ipak neće zaustaviti. Oni će nastaviti da traže nove predloge kojima će pokušati da opravdaju oduzimanje naše imovine, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Svaki napad na sredstva koja pripadaju Rusiji smatramo banalnom krađom i željom eksproprijatora da napune sopstvene džepove. Ovakav pristup, u suštini, ne iznenađuje, budući da 'kolektivni Zapad' već dugo pokušava da na našu zemlju proširi neokolonijalnu praksu poslovanja, u kojoj Vašington, Brisel i njihovi sateliti imaju sva prava i privilegije, dok drugoj strani ostaju samo obaveze i gubici", istakla je Zaharova, pa je nastavila:

"Kada je Rusija prestala to da trpi, oni su nam objavili hibridni rat, uveli restriktivne mere bez presedana koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i obećali da će nam naneti 'strateški poraz' i 'razbiti ekonomiju u komadiće'. Ali, kao što vidite, Zapad nije postigao ovaj rezultat i neće ga ni dočekati."

Portparolka MSP-a je ponovila da će Moskva odgovoriti na bilo kakve neprijateljske akcije koje imaju za cilj da Rusija izgubi pravo na svoju sopstvenu imovinu. Kako kaže, lica i organizacije koje se odluče na takav korak će biti prvi kandidati protiv kojih će biti uvedene kontramere – i finansijske i one koje se tiču njihove imovine. 

"Naš odgovor da zaštitimo naša legitimna prava i interese biće opravdan, i pravno i moralno", pojasnila je ona.

Vlada Rusije aktivno razmatra ove mere, ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.