Rusija

Šta nam govori obaranje britanskog drona u blizini Marijupolja

Iako na prvi pogled, britanski dron podseća na ruskog "gerana" koji se koristi za udare po ciljevima u dubini neprijateljske teritorije, važno je naglasiti da je u pitanju zapravo letelica koja se primarno koristi kao meta
Šta nam govori obaranje britanskog drona u blizini Marijupolja© РТ Балкан

Pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB), u saradnji sa jedinicama Ruske nacionalne garde presreli su dron-kamikazu britanske proizvodnje "banši džet-80" iznad Novoazovskog rejona, saopšteno je iz uprave FSB zadužene za DNR.

Nakon kontrolisanog prizemljavanja letelice, specijalisti zaduženi za eksplozivne naprave najpre su neutralisali bojevu glavu, koja se sastojala od sedam kilograma eksploziva i na licu mesta je uništili.

Prema informacijama FSB-a, dron je trebalo da pogodi jedan od objekata u Marijupolju, leteći iz pravca zaliva Taganrog.

"Dešifrovanjem letačke misije, utvrđeno je da je britanski besposadni vazduhoplov bio usmeren ka velikom objektu civilne infrastrukture u Marijupolju, nakon prethodnog kruženja iznad Novoazovskog rejona, a udar je trebalo da dođe iz pravca zaliva Taganrog", navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, zapadni mediji su u više navrata pisali da Ujedinjeno Kraljevstvo planira da isporuči Ukrajini bespilotne letelice, uključujući i lutajuću municiju (dronove-kamikaze) sa dometom većim od 200 kilometara.

Dron-kamikaza ili dron-meta?

Iako na prvi pogled, britanski dron podseća na ruskog "gerana" koji se koristi za udare po ciljevima u dubini neprijateljske teritorije, važno je naglasiti da je u pitanju zapravo letelica koja se primarno koristi kao meta, a ne kao lutajuća municija.

Naime, dron "banši džet-80" pripada istoimenoj porodici vazduhoplova koji služe kao vazdušne mete i primarno se koriste za simulaciju različitih pretnji poput borbenih aviona, bespilotnih letelica i krstarećih raketa tokom testiranja raketa zemlja-vazduh i vazduh-vazduh, kao i protivaavionskih topova postavljenih na kopnu ili brodovima.

Dron je konstruisala kompanija britanske odbrambene industrije "Kineti Ku". Letelica je u potpunosti izrađena od kompozitnih materijala zbog smanjivanja radarskog odraza i to u konfiguraciji "delta krila" .

Pogonski sklop sastoji se od dva mlazna motora sa gasnim turbinama koji omogućavaju letenje brzinama do 200 m/s, dolet veći od 100 km, plafon leta od oko 9.000 m i autonomiju leta od 45 minuta. Uz sve to, u posebnom režimu "banši" može leteti iznad morske površine na minimalnoj visini od pet metara, što znatno otežava njegovo otkrivanje.

U standardnoj konfiguraciji letelica je opremljena različitim teretom kao što su infracrveni mamci, pleva, uređaji za identifikaciju prijatelja i neprijatelja, radari i sistemi za ometanje raketa lakih prenosnih sistema poput "mistrala", "stingera", "igle" i "strele".

Glavna prednost britanskog drona jeste avionika, sa sistemom upravljanja koji uključuje autopilota i GPS navigaciju što omogućava konstantno praćenje letelice. Takođe, kada se koristi kao meta "banši" je opremljen padobranom za sletanje, pa u slučaju da "preživi" testiranje moguće ga je pronaći i ponovo upotrebiti.

Iz pomenutog slučaja presretanja iznad Novoazovskog rejona, očigledno je da se ovi dronovi-mete mogu modifikovati i koristiti kao klasični dronovi-kamikaze što su ukrajinske snage i učinile.

Ipak, pojavljivanje "banšija" u zoni SVO ukazuje i da postoji ozbiljan nedostatak bespilotnih letelica u vojskama NATO zemalja, budući da je umesto pravih "kamikaza", odnosno lutajuće municije, Velika Britanija počela Kijevu da šalje dronove, koji su se pokazali kao lake mete za ruske borce.

image