Rusija

Zaharova: Zaposleni u Stejt departmentu tek treba da zasluže titulu "ljudi"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je uputstva državnog sekretara SAD Entonija Blinkena njegovom osoblju, prema kojim se američkim diplomatama ne preporučuje da koriste "problematične" reči "majka", "otac", "muž" i "žena"
Zaharova: Zaposleni u Stejt departmentu tek treba da zasluže titulu "ljudi"© Evgeny Philippov/Global Look Press

Zaposleni u Stejt departmentu tek treba da steknu titulu "ljudi", navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući uputstva državnog sekretara SAD Entonija Blinkena njegovom osoblju, prema kojima se američkim diplomatama ne preporučuje da koriste "problematične" reči "majka", "otac", "muž" i "žena". 

"Prema priručniku, američka vlada sada smatra da je obraćanje 'dame i gospodo' uvredljivo. Američki državni sekretar predlaže da se te reči zamene sledećim: 'svi', 'ljudi', 'vi svi', 'roditelj', 'dete', 'supružnik', 'partner'", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dodala, Stejt department ne preporučuje određivanje rodnog identiteta osobe samo na osnovu izgleda ili imena, jer se pol može redovno menjati.

"Obraćanje mnogim američkim diplomatama sa 'damama i gospodo', bez obzira na njihov fluidan rodni identitet, dugo je izgledalo problematično, s obzirom na njihov krvavi doprinos svetskim sukobima. Ali titula 'ljudi', po mom mišljenju, je nešto što neki od njih tek treba da steknu", zaključila je Zaharova.

image