Srpska delegacija na kongresu Međunarodnog pokreta rusofila i Forumu multipolarnosti u Moskvi

Članovi srpske delegacije su imali priliku da se sretnu sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom i filozofom Aleksandrom Duginim

U Moskvi je u toku Drugi kongres Međunarodnog pokreta rusofila i Forum multipolarnosti kojem prisustvuju prijatelji Rusije, među kojima su i Srbi  koji podržavaju politiku Moskve u periodu kada zapadne zemlje raspiruju antirusku histeriju tokom koje pokušavaju da ukinu rusku kulturu, demonizuju Rusiju i predstave je u negativnom svetlu.

Učešće srpske delegacije na ovom skupu, kako kaže za RT Petar Popović, urednik Pepo portala, još jednom dokazuje da je naš narod tu uz Ruse, čak i u najtežim vremenima.

"Prisustvo Srba na ovom događaju još jednom potvrđuje bratsku vezu između naših naroda. Svi koji su došli iz Beograda srdačno su dočekani od strane Rusa. Oni nisu krili oduševljenje kada su čuli odakle dolazimo. Kada god čuju da smo iz Srbije glasno kažu da smo mi njihova braća i narod koji je bio tu kroz istoriju da se pomažemo međusobno. Upravo zato je bitno što su Srbi i danas u Moskvi poslali poruku da nikada neće napustiti Ruse i da ćemo uvek kao bratski pravoslavni narod stajati jedni uz druge", naglašava Popović.

Članovi srpske delegacije su, kako kaže Popović, imali priliku da se tokom skupa sretnu sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom i filozofom Aleksandrom Duginim.

"Oni su poslali važne poruke srpskom narodu, među kojima je i poruka da Rusija zna koliko su Srbi propatili u ovom teškom trenutku upravo zato što nisu uveli sankcije Rusiji, kao i da cene to što Vlada Srbije ne želi da ih uvede. Iako se Srbija nalazi u Evropi i okružena je zemljama NATO-a i onim državama koje su većinom prozapadni orijentisane, Srbi su nastavili da vode svoj proistočni kurs, kurs pravoslavlja i neće nikada dozvoliti da ih neko skrene s tog puta. Uvek ćemo ostati privrženi bratskom ruskom narodu", naglašava Popović.

"Zapadna elita je krenula korak dalje. Sada ne ruše samo unutrašnju politiku država, ruše sve: kulturu, obrazovanje. A ovo nije pitanje bezbednosti ili ekonomije. Ovo je mnogo strašnije. A zbog čega to rade? Zato što žele ljudima da nametnu narativne koji njima odgovaraju. Zato se hvataju za zajednice, narod i tome je potrebno suprotstaviti se", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Drugom kongresu Međunarodnog pokreta Rusofila i Foruma multipolarnosti.

Prema rečima sveštenika Marka Jeftića iz Mladenovca, pored toga što je opšta činjenica da smo bratski narod, da nas objedinjuju ista vera, kultura, slični jezici i to da u vrednosnom smislu pripadamo pravoslavnoj civilizaciji, ovakvi skupovi su važni zato što je bitno da tu ljubav potvrdimo i na delu.

"Naše iskustvo sa Balkana može biti dragoceno jednom tako velikom narodu kao što je ruski s obzirom na to da smo prethodnih nekoliko decenija na sopstvenoj koži iskusili šta znači to kada svet nije multipolaran", naglašava Jeftić.

Na događaju prisustvuje 350 predstavnika iz 130 zemalja sveta – Azije, Evrope, Afrike, Latinske i Severne Amerike, koji se ne plaše da govore o potrebi stvaranja multipolarnog sveta zasnovanog na međusobnoj saradnji i poštovanju. Učesnike događaja objedinjuje iskrena ljubav prema Rusiji, njenoj istoriji i kulturi, kao i ogromno poštovanje prema ljubaznom i otvorenom ruskom narodu čiji je doprinos svetskoj kulturi od velikog značaja u svetu.

Pokret rusofila nastao je 2023. i uspeo je da ujedini ljude sa svih kontinenata sveta koji snažno podržavaju politiku Moskve. Ovaj pokret najoštrije osuđuje pokrenutu rusofobičnu kampanju i istinski se zalaže za zaštitu ruskog humanitarnog i kulturnog prisustva u savremenom svetu, uz podršku i učešće predstavnika različitih kultura i političkih uverenja, koji ispovedaju različite ideologije.