Ruski ministar finansija u Brazilu: Finansijska infrastruktura da bude dostupna svima

Nesmetano uključivanje novih članica BRIKS-a u rad na finansijskom koloseku i jačanje saradnje na ekspertskom nivou istaknuti su kao jedan od važnih zadataka za 2024. godinu na prvom sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja te organizacije

Finansijska infrastruktura treba da bude dostupna svima i ne bi trebalo da zavisi od volje pojedinih zemalja, a sadašnji sistem se sve više koristi kao oružje političkog i ekonomskog pritiska, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov u Sao Paolu, nakon prvog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja BRIKS-a.

"Finansijska infrastruktura mora da bude nezavisna od volje pojedinih zemalja. U suprotnom, suočeni smo sa veštački stvorenim barijerama u trgovini, investicijama i tehnologiji, čak i u transakcijama između trećih zemalja, a to dovodi do usporavanja globalnog ekonomskog rasta", kazao je Siluanov. 

Dodao je da je ključni pravac za unapređenje međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema razvijanje praktičnih mogućnosti za stvaranje nezavisne finansijske infrastrukture za jačanje autonomije i finansijskog suvereniteta zemalja u razvoju.

Ruski ministar je naglasio da "sadašnji sistem, zasnovan na postojećoj zapadnoj finansijskoj infrastrukturi i korišćenju rezervnih valuta, ima niz fundamentalnih nedostataka i da se sve više koristi kao oružje političkog i ekonomskog pritiska".

"Potreba za reformom međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema je takođe posledica geoekonomske fragmentacije koja je nastala kao rezultat poročne prakse uvođenja trgovinskih i finansijskih ograničenja", ocenio je.

Stvaranje platforme BRIKS bridž

Rusko Ministarstvo finansija je saopštilo da će zajedno sa Bankom Rusije i partnerima u okviru BRIKS-a, pripremiti niz inicijativa za unapređenje međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, uključujući razmatranje pitanja stvaranja multilateralne digitalne platforme za poravnanje i plaćanje BRIKS bridž. 

"Krajem godine, Ministarstvo finansija Rusije i Banka Rusije, zajedno sa svojim partnerima u asocijaciji, pripremiće izveštaj liderima zemalja BRIKS o unapređenju međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, koji će sadržati spisak inicijativa i preporuka. Govorimo o stvaranju multilateralne digitalne platforme za poravnanje i plaćanje. To će pomoći da se spoje finansijska tržišta zemalja članica BRIKS-a i poveća međusobni trgovinski promet", navodi se u saopštenju.

Naime, 27. februara, u okviru predsedavanja Ruske Federacije asocijacijom BRIKS 2024. godine, u Sao Paulu, u Brazilu, održan je prvi sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja BRIKS-a.

Ministar finansija Ruske Federacije Anton Siluanov i prvi zamenik predsednika Banke Rusije Vladimir Čistjuhin predstavili su glavne pravce rada na finansijskom koloseku asocijacije, kao i glavnu temu predsedavanja - unapređenje međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema.

Učesnici sastanka su podržali prioritete ruskog predsedavanja i izrazili spremnost da ih dalje razvijaju.

Učesnici sastanka razgovarali su o perspektivama razvoja svetske privrede, stanju privreda zemalja BRIKS-a, aktuelnim pitanjima carinske i poreske saradnje, mešovitom finansiranju infrastrukturnih projekata, pokretanju Istraživačke mreže BRIKS-a za finansije, proširenje saradnje u oblasti osiguranja i reosiguranja, kao i jačanje saradnje između berzi zemalja BRIKS-a.

Poseban akcenat je stavljen na povećanje učešća nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima i stvaranje nezavisne, jednako dostupne finansijske infrastrukture. Kao jedan od važnih zadataka za 2024. godinu istaknuto je nesmetano uključivanje novih članica BRIKS-a u rad na finansijskom koloseku i jačanje saradnje na ekspertskom nivou.