Rusija

Godina porodice i izbora: Predsednik Rusije se obraća Federalnoj skupštini

Teme predsednikovog obraćanja se razlikuju u zavisnosti od unutrašnjih i spoljnopolitičkih okolnosti, iako se sadržaj njegovog govora drži u tajnosti, možemo naslutiti o čemu će biti reči
Godina porodice i izbora: Predsednik Rusije se obraća Federalnoj skupštini© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće danas pred Federalnom skupštinom 19. govor kao lider države.

Praksa godišnjeg obraćanja predsednika Rusije Federalnoj skupštini utvrđena je 1993. godine. Predsednik države se obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države.

Teme predsednikovog obraćanja se razlikuju u zavisnosti od unutrašnjih i spoljnopolitičkih okolnosti. Na primer, 2018. godine predsednik je mnogo govorio o novim vrstama ruskog naoružanja – od raketnog sistema "avangard" do hipersoničnih "kinžala".

Ruski lider je tada istakao da se novo oružje stvara kao odgovor na dejstva Sjedinjenih Američkih Država, koje raspoređuju svoje sisteme protivraketne odbrane na teritoriji drugih zemalja.

A 2022. godine nastup je otkazan.

Prošla godina, očekivano, bila je posvećena toku Specijalne vojne operacije i sukobu sa kolektivnim Zapadom. Naravno, Putin je pokrenuo i druga pitanja. Predsednik Rusije je tada objavio da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START). Ovaj dokument je bio stvoren radi obuzdavanja trke u naoružanju Rusije i SAD.

Nije poznato koliko će obraćanje trajati. Državne televizije predvidele su sat vremena za govor predsednika. Bilo je i kraćih obraćanja, ali bilo je i onih koji su trajali oko dva sata.

U okviru ovog događaja, lider države sumira godišnje rezultate, označava najvažnije aspekte spoljne i unutrašnje politike, predstavlja svoj stav o situaciji u svetu, komentariše određene zakonodavne inicijative i ocrtava vektor daljeg razvoja zemlje u bliskoj budućnosti.

Govor je savetodavne prirode i ne predstavlja pravni akt, iako je poslednjih godina stekao karakter zakonodavne inicijative i sadrži konkretne naloge šefa države Vladi.

Obraćanju predsednika, po pravilu, prisustvuju članovi Saveta Federacije, poslanici Državne dume, ministri i drugi članovi Vlade zemlje, predstavnici Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori regiona, verski poglavari, glavni urednici najvećih medija, javne ličnosti. Ove godine će događaju prisustvovati i učesnici Specijalne vojne operacije u Donbasu.

O čemu će Putin govoriti

Današnji događaj će se odvijati ne samo u kontekstu SVO, već i neposredno pre predsedničkih izbora, za koje se Putin kandiduje kao samoimenovani kandidat.

Slična situacija je bila 2018. godine, i tada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao će Putinov govor biti osnova njegove predizborne kampanje. Centralna izborna komisija je pojasnila da se time ne krši zakon.

Ni ove godine to ne bi bio prekršaj, s obzirom da je izborna kampanja počela 17. februara, a završiće se 14. marta, uoči izbora u Rusiji.

Fokus bi mogao da bude i porodična politika, s obzirom da je ova godina u Rusiji proglašena za godinu porodice.

Iako se sadržaj govora drži u tajnosti, neke informacije su poznate. Sam predsednik je u razgovoru sa radnicima "Uralvagonzavoda" rekao da bi mogao da najavi nove mere podrške porodicama.

"Porodica je ta koja treba da bude u centru državne politike. Mi se trudimo da tako postupamo", rekao je Putin početkom godine.

Što se tiče spoljne politike, predsednik Rusije je već više puta izneo poziciju i prioritete države. Stoga će se, kažu analitičari, u tom kontekstu najverovatnije fokusirati na odnose sa prijateljskim zemljama.

image