Rusija

Završena ekspertiza tela poginulih ukrajinskih vojnika iz oborenog IL-76

Na pitanje da li je poznato kada će biti prevezena tela ukrajinskih vojnika, komesarka za ljudska prava Ruske Federacije Tatjana Moskalovka je odgovorila "da nikada ne daje nikakve informacije o vremenskim rokovima"
Završena ekspertiza tela poginulih ukrajinskih vojnika iz oborenog IL-76www.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Sve ekspertize koje je Rusija sprovodila nad telima poginulih ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u oborenom avionu IL-76 su okončane i Ukrajina je spremna da prihvati tela, saopštila je komesarka za ljudska prava Ruske Federacije Tatjana Moskalovka.

Ona je navela i da je 29. februara stupila u kontakt sa komesarom za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine Dmitrijem Ljubincom povodom ovog pitanja i istakla da se nada da će ostaci ukrajinskih vojnika ubijenih u obaranju aviona biti prebačeni u Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

"Što se druge strane tiče, Ljubinec je izjavio da su spremni da ih prihvate. Naše ekspertize su okončane", rekla je Moskalovka i dodala da postoji volja ruske strane da preveze tela poginulih vojnika.  Na pitanje da li je poznato kada će ovo biti učinjeno, Moskalovka je izjavila "da nikada ne daje nikakve informacije o vremenskim rokovima".

Podsećanja radi, 24. januara Oružane snage Ukrajine oborile su ruski vojni transportni avion IL-76 iznad Belgorodske oblasti, u kome se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika poslatih na razmenu. Svi zarobljenici, kao i tri oficira ruske vojske u pratnji i šest članova posade su poginuli, što je potvrđeno i DNK testovima.

Istragom ostataka oborenog aviona utvrđeno je da je IL-76 pogođen sa dve rakete MIM-104A američkog sistema PVO "patriot". Ukrajinski mediji su prvobitno pisali da je IL-76 oborila ukrajinska vojska, ali su nakon što je utvrđeno da se radi o letelici koja je prevozila ukrajinske zarobljenike obrisali ovu vest sa svojih sajtova.

Međutim, Ukrajine je kasnije indirektno priznala da je oborila avion, budući da je Glavna obaveštajna uprava ukrajinske vojske saopštila da je Rusija navodno nije prethodno obavestila o letu ovog aviona.

image