Rusija

Profesor starog kova i velikog srca za RT Balkan: Rat me nije odvratio od odlaska u Lugansk

Dopada mi se činjenica da će Rusija uspeti da spase tradicionalni svet onako kakvog ga mi pravoslavci znamo i kakav želimo da ostane, kaže profesor matematike Svetislav Stojanović
Profesor starog kova i velikog srca za RT Balkan: Rat me nije odvratio od odlaska u Lugansk© Приватна архива

Svetislav Stojanović (70), penzionisani profesor matematike iz Vršca, diše za svoje đake, za svoju profesiju, Rusiju i bratski narod.

Dovoljno je da mu čujete glas da shvatite da se iza njegove, na prvi pogled iracionalne odluke da usred rata u Ukrajini ode da predaje u Lugansku Narodnu Republiku, zapravo krije "profa starog kova" neprikosnoven u želji da se na najbolji, i jedini način koji zna, oduži ruskim matematičarima iz čijih je lektira učio, kako jezik, tako i jednačine, formule, razlomke, algebru...

Koristimo momente kada ima internet da se čujemo, što je do pre tri nedelje bio redak slučaj zbog bezbednosnih razloga, jer se elitna 60. Gimnazija u kojoj predaje nalazi na nekih 100 kilometra od fronta.

"Jako je teško obezbediti normalan razgovor, treba puno sreće. Shvatio sam da je potrebno doći i pomoći svojima ovde, jer mi Ruse doživljavamo kao svoj narod, kojem treba pomoći onoliko koliko svako od nas može. Znao sam za nedostatak nastavnika matematike, nema ih ni kod nas u zemlji, ni u svetu. Znajući sve to, znao sam da će i u Lugansku biti potrebe za mojim angažmanom. Pokušavao sam čak i pre Specijalne vojne operacije da odem, trebalo mi je do godinu i po dana da nađem način. Sada mi je zadovoljstvo i čast da mogu da radim i pomažem u ovim godinama", kaže Stojanović na početku razgovora. 

Na pitanje kako je živeti u ratnoj zoni, navodi da mu odgovor daju đaci koji svakog dana nasmejani dolaze u školu.

"A i front je nekako sve dalje od nas kako dani prolaze. Trenuci u školi mi prolaze u zadovoljstvu rezultatima koje postižemo. Ovde imam ukupno 134 đaka u pet odeljenja. Predajem šest matematičkih predmeta, prvo 'Matematiku' za peti razred, u 10. imam jedno odeljenje kojima predajem 'Algebru sa analizom', 'Verovatnoću sa statistikom' i 'Geometriju', isto i u 11., gde se uče posebno 'Matematička analiza i algebra' i 'Geometrija', i još im držim pripremu za polaganje završenog ispita, koji je kvalifikacioni za upis fakulteta. Za dve godine planiram da se vratim u Srbiju, pa smo na vreme krenuli sa spremanjem, da položimo taj težak ispit", kaže ovaj požrtvovani profesor.

Dodaje da su upravo završili sa proslavom 8. marta.

"Ovde je to ozbiljan posao. Organizovali smo šaljivi kviz u kome devojke igraju protiv mladića, a poenta je bila da muškarci pobede džentlmentski izgubivši. Čast mi je da sam dospeo u ekipu", konstatuje sagovornik RT Balkana.

Međutim, ovo nije jedini tim u koji je naš profesor "upao". Naime, nedavno je u Rusiji proglašen za jednog od pet najboljih inostranih učitelja u konkurenciji 165 stranaca koji rade u školama i na fakultetima širom Ruske Federacije za 2023. godinu.

"Reakcije kolega i učenika su divne, od prvog trenutka su me prihvatili kao rođenog. Kad se pojavi prilog ili intervju o meni, kažu mi da su me gledali i da im je drago da su videli nekog svog. Toliko poštovanja, divno je to čuti i osetiti", kaže Stojanović. 

Ruski obrazovni sistem, kako dodaje, funkcioniše bez problema, podržan je od strane države snažim investicijama i ozbiljnim opremanjem škola.

"Kapitalni remont se odigrava u Donbasu i Lugansku, Rusija krupnim koracima otklanja posledice onoga što se poslednjih decenija činilo u Ukrajini. Korupcija, očajna infrastruktura, pojava nacizma za koju sam smatrao da mora da bude uništena što je započeto pokretanjem Specijalne vojne operacije", objašnjava profesor Svetislav.  

Kaže da su ozbiljne najave Vladimira Putina o povećanju zarada u prosveti i o pomoći porodicama sa više dece.

"To nije predizborna priča ili tirada, to je jednostavno- tako. Putin je puno toga obećao i sve je ispunio, tako će biti i sada. Međutim, nisam ovde došao da zaradim novac. I roditelji su mi živeli od profesorske plate, tako da sam uvek znao da u prosveti neću namlatiti pare, nisam ni u Rusiju došao da to učinim. Ipak, drago mi je zbog kolega, to će uticati na povećanje standarda, da poprave situaciju", navodi naš sagovornik.

Dodaje i da su da su ljudi u Rusiji u priličnoj meri obezbeđeni i da ne moraju da mnogo da razmišljaju o cenama grejanja, struje, režija, koje bi bile smešne za građane Srbije.

"Artikli u prodavnici znatno su jeftini nego kod nas. Ima novca i za kulturu, što kod nas nije uvek slučaj. Dolaze veoma kvalitetni ansambli iz Velike Rusije, mi smo ovde Mala Rusija... U gradu imamo tri pozorišta i cirkus, tako provodim nešto slobodnih dana, pored učestalih putovanja u Moskvu", kaže Stojanović.

Otkriva nam i da je čitava njegova porodica jako vezana za Rusiju i pravoslavlje.

"Prvi put sam pre 47 godina, 1977. godine, kao student posetio Moskvu i tadašnju SSSR. Od tada datira ljubav prema ovom delu sveta. U ovim okolnostima mi se dopada činjenica da će Rusija svojim trudom uspeti da spase tradicionalni svet onako kakvog ga mi pravoslavci znamo i kakav želimo da ostane", poručuje on.

Dodaje da mu porodica veoma nedostaje i koristi ovu priliku da ih pozdravi

"Na to sam bio spreman kada sam odlučio da ovde dođem, a jedino što ne mogu da podnesem je odsustvo mojih četvoro unučadi koje neizmerno volim. Mnogo mi nedostaju, pogotovo kad vidim fotografije i video snimke. Kada se čujemo, otimaju se ko će da razgovara sa dekom, a to mi svaki put natera suze na oči", priznaje profesor Svetislav.

image
VV inauguration
banner