Šef IAEA: Akcident u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani i dalje moguć

Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je šefa IAEA Rafaela Grosija u Sočiju

Šansa za nuklearnu nesreću u elektrani Zaporožje postoji sve dok traje sukob u Ukrajini, rekao je šef IAEA Rafael Grosi za RT.

Grosi, koga je u Sočiju ugostio ruski predsednik Vladimir Putin, kaže da je situacija u samoj elektrani sada mirna, za razliku od početka sukoba kada je objekat pretrpeo "direktne pogotke", ali je upozorio da bi uslovi u fabrici mogli da se promene u svakom trenutku zbog aktivnih borbi u njenoj relativnoj blizini.

Upitan da li je upozorio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o "potencijalnim posledicama" napada na fabriku, Grosi je odgovorio da ostaje u kontaktu sa svim stranama u sukobu.

"Mislim da su svi svesni šta je ovde u pitanju. Moja funkcija ovde je da stalno skrećem pažnju svima na ono što je u opasnosti. U ratnoj situaciji može se dogoditi neočekivano. Uveravam vas da sam vrlo jasan kada razgovaram sa svima o ovome. Dakle, uveren sam da nas čuju", rekao je on.

Grosi je danas posetio Rusiju, gde se sastao i sa šefom ruske agencije za nuklearnu energiju "Rosatom", Aleksejem Lihačovim.

Nakon bilateralnih razgovora, dvojicu zvaničnika ugostio je ruski predsednik Vladimir Putin u južnom letovalištu Sočiju. Diskusija se vrtela oko situacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, ali i oko "drugih globalnih izazova neširenja" nuklearnog oružja, rekao je Grosi.