Ukor pred isključenje: Šta u Srbiji radi američka NVO koja je u Rusiji proglašena za nepoželjnu

Svi pokušaji mešanja u unutrašnje stvari Rusije, uključujući subverzivne akcije i širenje dezinformacija u kontekstu izbora i Specijalne vojne operacije, biće oštro i odlučno suzbijani, sve do proterivanja kao persona non grata zaposlenih u ambasadi SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ambasadorka SAD u Moskvi Lin Trejsi pozvana je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde joj je saopšteno da su tri američke nevladine organizacije prepoznate kao nepoželjne i uručena joj je nota u kojoj se traži da im se prekine bilo kakva pomoć, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Tri američke nevladine organizacije ('Američki saveti za međunarodno obrazovanje', 'Kulturne perspektive' i 'Institut za međunarodno obrazovanje') sprovode, uz podršku ambasade, antiruske programe i projekte koji imaju za cilj regrutovanje 'agenata uticaja' pod maskom obrazovne i kulturne razmene", navodi se u saopštenju.

Naime, barem jedna od pomenutih NVO deluje i u Srbiji, pa je tako kancelarija "Američkog saveta" u Republici Srbiji otvorena 2002. godine u Beogradu, pokretanjem, kako se navodi na sajtu te organizacije, "programa stipendiranja za usavršavanje u SAD mlađeg univerzitetskog osoblja iz Srbije".

Nakon tog programa, navode da je "Američki savet" provodio i podržavao niz međunarodnih programa stipendiranja za stotine nastavnika svih nivoa obrazovanja, kao i za profesionalce iz raznih oblasti, univerzitetske studente i srednjoškolske učenike. 

U ruskom Ministarstvu su dodali da je ambasadoru uručena zvanična nota u kojoj se traži da prekine bilo kakvu pomoć u aktivnostima tih nevladinih organizacija, što bi se, ako se nastavi, smatralo kršenjem ruskog zakona.

"Tražimo da se ukloni sa zvaničnog sajta diplomatskog predstavništva i sa društvene mreže spisak obrazovnih projekata i programa koje sprovode te nevladine organizacije sa ciljem da promovišu stavove i vrednosti koji su strani ruskom društvu", ističe se.

Posebno je naglašeno da će pokušaji mešanja u unutrašnje stvari Ruske Federacije, uključujući subverzivne akcije i širenje dezinformacija u kontekstu izbora i Specijalne vojne operacije, biti oštro i odlučno suzbijani, sve do proterivanja kao persona non grata zaposlenih u ambasadi SAD koji su umešani u takve akcije.