Rusija: Nastavićemo da jačamo zaštitu Zaporoške nuklearke

Pozivi da se Zaporoška nuklearka vrati pod kontrolu Ukrajine predstavlja zadiranje u integritet ruske države, poručili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Oni koji pozivaju da se Zaporoška nuklearna elektrana "vrati" pod kontrolu Ukrajine ili da se nad njom uspostavi međunarodna kontrola zadiru u suverenitet i teritorijalni integritet Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija će nastaviti da jača zaštitu Zaporoške nuklearke i grada Energodara tako da Kijev i njegovi pokrovitelji u licu Kolektivnog zapada ne mogu da naruše njenu bezbednost, poručili su iz ruskog Ministarstva.

Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju u neposrednoj blizini nukelarke.

Kijev optužuje Rusiju da gađa nuklearku dok su je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) u više navrata navela da ne može da potvrdi odakle je gađan taj objekat.