Rusija

Putin pozvao Ruse da glasaju na predsedničkim izborima: Neophodno je da potvrdimo naše jedinstvo

Rezultati izbora će direktno uticati na razvoj zemlje u narednim godinama. Samo vi, ruski građani, možete da odlučujete o budućnosti otadžbine, a kao što je navedeno u Ustavu, jedini izvor moći u zemlji je narod, poručio je ruski predsednik

Neophodno je da potvrdimo naše jedinstvo i odlučnost da zajedno idemo napred. Svaki vaš glas je vredan i značajan, zato vas pozivam da iskoristite svoje pravo glasa u naredna tri dana, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u video-poruci građanima Rusije uoči predsedničkih izbora u toj zemlji.

"Dragi prijatelji! Svi mi, multinacionalni narod Rusije, smo jedna velika porodica. Brinemo o našoj rodnoj zemlji, želimo da ona bude prosperitetna, jaka, slobodna i prosperitetna, tako da nivo i kvalitet život se popravi, tako će i biti. Uradićemo sve kako želimo. Zato vas molim da izađete na izbore i izrazite svoj građanski i patriotski stav, glasate za svog izabranog kandidata, za uspešnu budućnost naše voljene Rusije", kazao je Putin.

Predsednik Putin podsetio je da će glasanje početi 15. marta i da će trajati tri dana i istakao da se predsednički izbori u Rusiji održavaju osmi put i da to "pokazuje neprikosnovenost jednog od osnovnih principa demokratske države".

Predstojeće izbore predsednik je nazvao važnim, izuzetno odgovornim događajem. 

"Njihovi rezultati će direktno uticati na razvoj zemlje u narednim godinama. Samo vi, ruski građani, možete da odlučujete o budućnosti otadžbine. Kao što je navedeno u ustavu, jedini izvor moći u zemlji je narod.

Prema Putinovim rečima, danas je učešće građana zemlje na izborima "manifestacija patriotskih osećanja". 

"To dobro razumeju stanovnici Donbasa i Novorosije, koji su, u najtežim uslovima, na referendumima glasali za jedinstvo sa Rusijom i koji će takođe izabrati ovih dana. Glasaće i učesnici Specijalne operacije. Oni su primer svim Rusima", istakao je Putin.

Oko dva miliona Rusa glasalo vanredno na izborima

Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova izjavila je da je oko dva miliona birača glasalo prevremeno na ruskim predsedničkim izborima, a da je četvrtak poslednji dan glasanja.

"Zemlja je ogromna, imamo mnogo teško dostupnih mesta, zabačenih mesta, pa smo glasanje morali da oraginuzujemo u teško dostupnim i udaljenim krajevima. Ukupno je glasalo oko dva miliona birača. Danas je naš poslednji dan, kada se, naravno, održava prevremeno glasanje, sutra je u toku glavno glasanje", napomenula je Pamfilova.

Ona je napomenula da je za ruske predsedničke izbore proizvedeno više od 113,5 miliona glasačkih listića, kao i da su svi dostavljeni u svih 89 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

image