Izbori u Rusiji: Izlaznost već premašila 36 odsto; Napad Kijeva na birališta u Hersonu

Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti

U Rusiji su počeli predsednički izbori koji će trajati do 17. marta, a kako je saopštila Centralna izborna komisija, odziv birača do 22 časa po moskovskom vremenu, prvog dana glasanja iznosio je 36,11 odsto.

Zbog više vremenskih zona u državi, najpre su otvorena birališta na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima.

Poslednja glasačka mesta koja su otvarena su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin glasao je danas, a svoje pravo glasa su iskoristili i ministar odbrane Sergej Šojgu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, šef diplomatije Sergej Lavrov, kao i patrijarh ruski Kiril.

Na biračka mesta u Rusiji poslato je više od 333.000 posmatrača.

Pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

U Rusiji je i zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović.

15. mar 2024 • 20:25

Do 22 časa po moskovskom vremenu na izbore izašlo 36,11 odsto Rusa

Odziv birača na predsedničkim izborima u Rusiji do 22 časa po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosio je 36,11 odsto, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

U DNR na prvom danu izbora glasalo 69,28 odsto stanovništva

Odziv birača na ruskim predsedničkim izborima u Donjeckoj Narodnoj Republici do 20.20 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosio je 69,28 odsto, rekao je novinarima predsednik republičke izborne komisije Vladimir Visocki.

Do sada na izbore izašlo 35,40 odsto birača

Do 21 časa po moskovskom vremenu, na izbore je izašlo 35,40 odsto građana Ruske Federacije, objavila je ruska Centralna izborna komisija.

U Moskvi glasalo skoro tri miliona ljudi, izlaznost bez presedana

Prvog dana glasanja na ruskim predsedničkim izborima u Moskvi glasalo je skoro 3 miliona ljudi, više od 2,3 miliona glasalo je elektronski, ovo je broj bez presedana, rekla je novinarima Olga Kirilova, predsednica Gradske izborne komisije Moskve.

"Naš prvi dan glasanja je završen, biračka mesta su zatvorena i možemo da objavimo preliminarne rezultate nakon prvog dana glasanja", istakla je ona.

Kako kaže šefica moskovske GIK, "moskovljani su pokazali visoku svest i glasali veoma aktivno".

"Govorimo o neviđeno visokoj izlaznosti prvog dana glasanja", dodala je Kirilova.

Izlaznost prevazišla 30 odsto

Izlaznost na birača na predsedničkim izborima trenutno je prevazišla 30 odsto, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

IZLAZNOST BIRAČA NA IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA RF U CELOSTI PRELA 30% - PODACI CIK-a

U Belgorodu proglašena opasnost od raketnih udara

U Belgorodskom i Grajvoronskom okrugu proglašena je opasnost od raketnih udara, javljaju lokalne vlasti, prenose RIA Novosti. 

U Hersonu izlaznost 68,66 odsto

Izlaznost na ruskim predsedničkim izborima u Hersonskoj oblasti prvog dana glasanja bila je 68,66 odsto, rekla je novinarima Marina Zaharova, predsednica izborne komisije regiona, prenose RIA Novosti.

Do sada na izbore izašlo 27 odsto birača

Do 19:10 časova po moskovskom vremenu na predsedničke izbore je izašlo 27 odsto birača, javljaju RIA Novosti.

Putin na izborima glasao onlajn

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin glasao je onlajn na tekućim predsedničkim izborima, javljaju RIA Novosti.

Evakuisano 11 biračkih mesta u LNR zbog pretnje raketnim udarom

U Starobelsku, Luganska Narodna Republika, evakuisano je 11 biračkih mesta zbog pretnje raketnim udarom, saopštila je izborna komisija LNR za RIA Novosti.

Odziv birača u Rusiji na predsedničkim izborima 25,03 odsto

Odziv birača na predsedničkim izborima u Rusiji do 17.31 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja je 25,03 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril glasao na predsedničkim izborima u Rusiji

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril glasao je na predsedničkim izborima u Rusiji, navodi se u saopštenju, koje je danas objavila patrijarhova pres služba.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve glasao je lično u prestoničkom Danilovskom stavropigijskom manastiru, patrijaršijskoj rezidenciji, dodaje se.

Oružane snage Ukrajine napale biračka mesta u Hersonskoj oblasti, ima povređenih

Ukrajinske snage granatirale su prostorije izbornih komisija u Kahovki i Briljovki, u Hersonskoj oblasti, javila je regionalna izborna komisija na svom Telegram kanalu.

Prema preliminarnim podacima, u Kahovki nije bilo žrtava, dok je u Briljovki dvoje povređenih i trenutno im se pruža pomoć.

Zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih ostali birači su u kratkom roku evakuisani iz pogođenih prostorija.

Pored toga, u Skadovsku je došlo do eksplozije improvizovane eksplozivne naprave postavljene u kantu za smeće u blizini biračkog mesta, a u eksploziji niko nije povređen.

Do 15:52 po moskovskom vremenu glasalo 23,02 odsto birača

Odziv birača na predsedničkim izborima u Rusiji do 15:52 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja je 23,02 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Dodik poslao Putinu pismo podrške: Budućnost je u politici koju vodite

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo podrške Vladimiru Putinu, samostalnom kandidatu na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji, i poželeo mu još jednu pobedu koja bi nesumnjivo značila dalji napredak i razvoj prijateljske Rusije, kao i unapređenje odnosa i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Ruski narod ovih dana bira svoju budućnost. Uveren sam da je njihova budućnost u politici koju vodite i da će njihov izbor biti Vladimir Putin. Ovi izbori su od velikog značaja za bratsku Rusiju, ali i za nas koji u Vama gledamo velikog državnika i prijatelja Republike Srpske i srpskog naroda u celini", istakao je predsednik Republike Srpske u pismu podrške Putinu.

Do 15:32 po moskovskom vremenu glasalo 20,23 odsto birača

Odziv birača na predsedničkim izborima u Rusiji do 15:32 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosi je 20,23 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Odziv birača u Rusiji do 15:22 po moskovskom vremenu 17,92 odsto

Izlaznost na predsedničkim izborima Ruske Federacije do 15:22 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja je 17,92 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Do 15:06 po moskovskom vremenu glasalo 13,57 odsto birača

Odziv birača na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji do 15:06 po moskovskom vremenu u celoj zemlji je 13,57 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Medvedev sa suprugom glasao na predsedničkim izborima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev i njegova supruga Svetlana glasali su na predsedničkim izborima u Rusiji.

On je odlučio da glasa lično i došao je na biračko mesto u blizini Moskve u "Dom omladine".

Do 14:37 po moskovskom vremenu glasalo 10,40 odsto birača

Izlaznost na predsedničkim izborima Ruske Federacije do 14:37 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosi 10,40 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Glasao 103-godišnji veteran Velikog otadžbinskog rata iz Gelendžika (VIDEO)

Ivan Kurbakov, 103-godišnji veteran glasao je na ruskim predsedničkim izborima u Krasnodarskoj teritoriji i poručio da svi treba da učestvuju na izborima.

Kako je istakao, tokom svog života glasao je na predsedničkim izborima više od deset puta, a danas je došao na biračko mesto u selu Arhipo-Osipovka.

"Narod i predsednik moraju biti jedinstveni, a ako su jedinstveni, to znači da je država nepobediva. Stalo mi je do naših ljudi, pa glasam za naš narod. Glasam za veliku, multinacionalnu Rusiju", poručio je Kurbakov.

Ukrajinski dron presretnut u blizini biračkog mesta u DNR

Neprijateljski dron koji je nosio improvizovane eksplozivne naprave presretnut je u blizini jednog od biračkih mesta u Troicko-Harcizsku u Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja republički štab odbrane.

Osim toga, 44 ukrajinske bespilotne letelice su otkrivene i potisnute iznad Donjecka i Makejevke u protekla 24 sata. 

Napominje se da su eksplozivni tehničari FSB, koristeći specijalna tehnička sredstva, neutralisali bespilotnu letelicu i uništili eksplozivne naprave.

Do 14 po moskovskom vremenu glasalo 8,95 odsto birača

Izlaznost na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji do 14 časova po moskovskom vremenu iznosi 8,95 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Rusije.

Rekordna izlaznost birača u Moskvi

Interesovanje za glasanje u Moskvi je toliko veliko da brojke izlaznosti obaraju rekorde iz prethodnih godina, rekao je novinarima Aleksandar Asafov, zamenik šefa Javnog štaba za praćenje ruskih predsedničkih izbora u Moskvi.

Do 13:22 po moskovskom vremenu glasalo 7,36 odsto birača

Odziv birača na predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji u celini u zemlji je 7,36 odsto od 13:22 po moskovskom vremenu, ukazuju podaci Centralne izborne komisije.

Kremlj: Kijev napadima pokušava da destabilizuje situaciju uoči izbora

Prvu stvar koju je portparol Kremlja Dmitrij Peskov jutros uradio je bilo onaljn glasanje na predsedničkim izborima.

Elektronsko glasanje je, kako je rekao, veoma praktično. Kremlj će blagovremeno javiti kada predsednik Rusije Vladimir Putin bude glasao, dodao je Peskov.

Prokomentarisao je i sve češće napade Oružanih snaga Ukrajine na ruske regione, rekavši da se radi o pokušajima Kijeva da destabilizacije situaciju uoči izbora.

Strani posmatrači se vesele uz "Kaljinku"

Strani posmatrači izbora imali su priliku da zaigraju uz popularnu rusku pesmu "Kaljinka" na jednom od biračkih mesta u Vladikavkazu.

Međunarodni posmatrači obilaze biračka mesta u Severnoj Osetiji, procenjuju stvorene uslove i prate legitimnost procesa glasanja, preneo je Telegram kanal "Vesti Ananija".

Izlaznost birača je 5,66 posto

Izlaznost birača na predsedničkim izborima do 12:05 časova po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosi 5,66 odsto, proizlazi iz podataka predstavljenih na sajtu Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Podaci objavljeni na tabli u 12:05 ukazuju da je izlaznost na biračkim mestima bila je 5,66 posto u tom trenutku.

Glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji počelo je danas u 8 časova i traje do 20 uveče. Međutim, Ruska Federacija ima 11 vremenskih zona, te je u oblastima na krajnjem istoku zemlje prvi dan izbora već završen.

Više od 333.000 posmatrača je poslato na biračka mesta na predsedničkim izborima, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Ruske Federacije Ela Pamfilova.

"Nadam se da iskazani entuzijazam neće izbledeti i da će posle tri dana glasanja ova cifra ostati ista", rekla je Pamfilova.

Prema zakonu o predsedničkim izborima Ruske Federacije, posmatrače može da imenuje svaki registrovani kandidat, njegovi punomoćnici, stranka koja je predložila kandidata, kao i Javna komora Ruske Federacije.

Oko 1,6 miliona ljudi na izborima glasalo preko interneta

Oko 1,6 miliona građana Ruske Federacije do sada je glasalo preko interneta, što je oko trećine birača upisanih na platformi predviđenoj za to, saopštilo je Ministarstvo digitalnog razvoja.

"Za 13 sati, 1,6 miliona ljudi je glasalo uz pomoć platforme. To je 35 odsto onih koji su na njoj registrovani", piše u saopštenju.

Preko interneta mogu da glasaju svi oni koji su se na vreme prijavili za to preko platforme Ministarstva.

Centralna izborna komisija: Izlaznost birača je 5,42 posto

Izlaznost na predsedničkim izborima Ruske Federacije do 11:36 po moskovskom vremenu prvog dana glasanja iznosi 5,42 odsto, proizlazi iz podataka predstavljenih na sajtu Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Prethodno, do 10.20 po moskovskom vremenu u petak, izlaznost na predsedničkim izborima bila je 2,89 posto.

Na predsedničkim izborima Ruske Federacije 2018. godine, kada se glasalo jednog dana, izlaznost do 10.00 časova po moskovskom vremenu bila je 16,55 posto, do 12.00 časova 34,72 posto, do 17.00 časova 51,9 posto. A nakon obrade 99,83 posto protokola izlaznost je bila viša od 67 posto.

Birači u Severo-Kurilsku dolaze na glasanje uprkos vremenskim neprilikama

Uprkos teškim vremenskim uslovima, birači u Severo-Kurilsku u Sahalinskoj oblasti, koja dolaze na biračka mesta kako bi glasali za predsednika Ruske Federacije.

Kao i u drugim regionima, i na samom istoku zemlje postoji komisija za posete građana koji ne mogu sami da dođu na biračko mesto, uključujući i iz zdravstvenih razloga.

U istočnim regionima Ruske Federacije se prvi dan izbora polako privodi kraju. Sahalinska oblast je deset sati ispred srednjeevropskog vremena.

Više od 2,6 miliona ljudi u Rusiji glasalo pre otvaranja birališta

Više od 2,6 miliona građana Ruske Federacije iskoristilo je svoje pravo da glasa pre zvaničnog otvaranja biračkih mesta, saopštila je Centralna izborna komisija.

 

Galsali lideri DNR, LNR i Hersonske obalsti

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je glasao na predsedničkim izborima, napisao je na Telegramu

"Na biračkom mestu sam sreo mnogo ljudi koji su želeli da glasaju! I to je razumljivo. Prvi put stanovnici Republike učestvuju u izboru lidera naše države. Svi smo čekali ovaj dan", poručio je Pušilin.

Isto je primetio i guverner Hersonske oblasti Vladimir Saljdo, rekavši da su ljudi iz Hersonske oblasti čekali ovaj dan i spremali se za njega.

"Prvi put glasamo za predsednik Ruske Federacije, za lidera naše otadžbine", rekao je Saljdo.

"Današnji dan počeo je dobrim znakom. Iz Nove Kahovke su mi javili da su ljudi bili u redu za glasanje već od sedam sati, iako se biračka mesta otvaraju tek u osam. I dok sad dolazio ovde video sam ljude koji idu ka biračkim mestima", naveo je Saljdo.

Svoju građansku volju iskazao je lider LNR Leonid Pasečnik, koji je čestitao svim stanovnicima Rusije na ovako važnom i značajnom događaju.

"Ovo je prvi put da učestvujemo na ovako značajnom, geopolitičkom događaju. Mi biramo predsednik naše velike zemlje. Osobu koja će nastaviti u ovako teškoj situaciji da upravlja našom državom", rekao je Pasečnik nakon što je ubacio svoj listić u glasačku kutiju.

Izbori protiču bez incidenata

Predsednički izbori u Moskvi protiču bez incidenata i sve funkcioniše normalno, rekao je novinarima Aleksandar Asafov, zamenik šefa Javnog štaba za praćenje ruskih predsedničkih izbora u Moskvi.

"Vidimo da svi elektronski uređaji za glasanje na biračkim mestima rade bez kvarova, ljudi glasaju, ima dosta ljudi na biračkim mestima. Sve ide bez problema, nema incidenata", rekao je Asafov.

Postoji nekoliko načina da date svoj glas za šefa države u Moskvi.

Birači mogu da dođu na biračko mesto i glasaju na papirnim glasačkim listićima ili na elektronskim glasačkim terminalima. Građani koji imaju pun nalog na portalu gradonačelnika i vlade Moskve i stalnu registraciju u prestonici moći će da glasaju daljinski u bilo kom trenutku.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je iskoristio svoje pravo glasa na biračkom mestu u Presnenskom okrugu Moskve, saopštila je pres služba dume.

Svoju građansku volju iskazao je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na biračkom mestu u Moskvi.

Provokacije Kijeva se nastavljaju

Troje dece je poginulo sinoć nakon što je ukrajinska vojska granatirala Petrovski okrug u Donjecku, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na Telegramu.

Među stradalima su dve devojčice rođene 2007. i 2021. godine i dečak rođen 2014. godine, naveo je Kulemzin.

Takođe, iznad Belgorodske oblasti su ruski PVO sistemi uništili sedam ukrajinskih granata višecevnog raketnog sistema "vampir", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Glasili Šojgu i Gerasimov

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov glasali su na predsedničkim izborima zajedno sa vojnim licima Zajedničke grupe snaga na biračkom mestu u Južnom vojnom okrugu.

Srpska delegacija na ruskim izborima

Zvanična posmatračka delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović započela je boravak u Rusiji povodom predsedničkih izbora koji se održavaju 15-17. marta. Naša delegacija je u četvrtak primljena u Savetu federacije.

Opširnije pročitajte ovde.