Rusija

Peskov: SAD vrše neviđeni pritisak na Kinu

Portparol Kremlja komentarisao je i izveštaje o dolasku francuskih trupa na granicu Ukrajine i Belorusije, korišćenje ruske zamrznute imovine za pomoć Ukrajini i predstojeće sastanke predsednika Putina
Peskov: SAD vrše neviđeni pritisak na KinuGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Dolazak francuskih trupa u Ukrajinu doneće mnogo negativnih posledica koje se ne mogu ispraviti, ukazao je portparol Kremlja, komentarišući ideju Pariza da pošalje evropsku misiju na granicu Ukrajine i Belorusije. 

"Trebalo bi da sačekamo zvaničnu informaciju. Ništa precizno o tome nije rečeno", dodao je Peskov.

Rusija će na korišćenje ruske zamrznute imovine u EU odgovoriti shodno svojim interesima, naglasio je Peskov.

"Koristićemo sve mehanizme pravosuđa, ali i druge metode da odgovorimo Evropskoj uniji i sprečimo korišćenje zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini", pojasnio je on.

Komentarišući rešenje pojedinih kineskih banaka da više ne koriste ruske platne karitice "mir", kaže da SAD i EU vrše na Kinu neviđeni pritisak, 

Međutim, to nipošto ne može da utiče na rusko-kineske ekonomske odnose, zahvaljujući visokom nivou odnosa koji razvijaju Moskva i Peking, ocenio je portparol Kremlja.

Govoreći o izveštajima indijskih medija o navodnoj poseti premijera Indije Narendre Modija Rusiji, Peskov kaže da su u toku kontakti diplomatskim kanalima.

"Nadamo se da će do multilateralnih sastanaka doći u prvoj polovini godine. U planu su i bilateralni kontakti. Ali da, i dalje važi poziv predsedniku Modiju da poseti našu zemlju", rekao je Peskov.

image