Ako smatrate da je prikladno, učinite to: Putin o maršu na aerodrom "Slatina"

Putin je tokom intervjua za dokumentarni film "Beograd" podelio svoja sećanja u vezi sa operacijom zauzimanja glavnog aerodroma na Kosovu i Metohiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ga je tokom događaja u Jugoslaviji 1999. godine, kada je obavljao funkciju sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije, tadašnji načelnik Generalštaba Anatolij Kvašnjin pitao za njegovo mišljenje o zauzimanju aerodroma "Slatina" u Prištini, na šta je on je odgovorio: "Ako smatrate da je prikladno, učinite to."

U junu 1999. godine, ruske oružane snage su pokrenule usiljeni marš – iznenadna su se pojavile na Kosovu i preuzele kontrolu nad aerodromom Slatina (glavni vojni aerodrom u blizini Prištine), i to nekoliko sati pre nego što su snage NATO planirale da ga zauzmu. Svoja sećanja na te događaje Putin je podelio u intervjuu za film "Beograd" na TV kanalu Rusija 1.

"Ja sam tada bio sekretar Saveta bezbednosti, došao je tadašnji načelnik Generalštaba, general Kvašnjin. Rekao mi je da postoji ideja da se zauzme ovaj aerodrom", izjavio je ruski predsednik.

Prema rečima Vladimira Putina, na pitanje "zbog čega je to potrebno?", Kvašnjin je tada odgovorio: "Jasno je da ćemo jednog dana morati da odemo, ali biće nešto čime ćemo moći da se cenjkamo."

Predsednik Rusije je potom rekao da je znao da Kvašnjin nije rizikovao da ovu akciju koordinira sa visokim zvaničnicima, prvenstveno iz Ministarstva odbrane.

"U svakom slučaju, razgovarao je sa mnom o tome i pitao me za mišljenje, na šta sam mu ja odgovorio: 'Ako smatrate da je prikladno, učinite to'", zaključio je Putin.