Rusija

Ljiljana Smajlović: Svet jedinstven u osudi napada u Moskvi, ali ne i iskren

Žaljenje i osude izražavaju i oni koji likuju što se teroristički napad desio u Rusiji, ukazuje autorka "Relativizacije"
Ljiljana Smajlović: Svet jedinstven u osudi napada u Moskvi, ali ne i iskren© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Svet je deklarativno jedinstven u osudi terorističkog napada u Moskvi, ali ne i iskren, izjavila je za RTS autorka emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović, koja dodaje da je upadljivo da su Amerikanci, čim se napad u Moskvi desio, saopštili da zločin nisu počinili Ukrajinci.

Izjave sažaljenja, žaljenja i osude terorizma iskazuju oni koji, prema njenim rečima, verovatno potajno likuju što se ovo desilo Rusiji i Vladimiru Putinu, naročito nakon njegovog trijumfalnog reizbora za predsednika.

Prema njenim rečima, u Moskvi, kao i celoj zemlji, nije bilo terorizma neko vreme, a Putin je deo svoje karijere upravo izgradio na tome da je izašao na kraj sa čečenskim teroristima.

"To je deo njegovog kredibiliteta i to je sada pod napadom. Pogrešno je reći kome je ovo korisno. Ne možemo pre istrage. Možemo reći kome koristi, ali ne i da je taj izvršio napad. Jasno je da koristi protivnicima Rusije i Putina, i onima koji žele da ga predstave kao čoveka koji se više bavi domaćim, unutrašnjim neprijateljima od terorista", navodi Smajlovićeva.

Smajlovićeva navodi da se u Putinovom govoru, posle napada, ističe da nije spomenuo ISIS, već da je izneo podatke iz istrage koji ukazuju da se na ukrajinskoj granici čekalo da ovi ljudi stignu, kao i da je postojala podrška, priprema i pomoć da pređu.

"Nije optužio Ukrajinu i ukrajinske službe bezbednosti, ali se spekuliše da je time što je izostavio ISIS, hteo da kaže da je Ukrajina odgovorna, bez obzira na to ko je izveo napad", navela je Smajlović.

Novinarka naglašava da je bilo upadljivo to što su Amerikanci, čim se desio napad, saopštili da Ukrajina nije izvela napad.

"Poslednje saopštenje Bele kuće kaže da su sigurni da je to ISIS, te da nema ukrajinske umešanosti. Znamo da je Zapad i kod ranijih ukrajinskih napada na unutrašnjost Rusije proglašavao unapred da znaju da nisu Ukrajinci, pa se ispostavilo da jesu", navodi gošća Dnevnika.

Smajlovićeva smatra da je neobično da strana država, čim se napad desio, zna ko nije počinio zločin, a da pri tom ne zna ko jeste.

image
VV inauguration
banner