Peskov: Rusija mora da neutrališe vojni potencijal kijevskog režima

Trenutno ne postoje preduslovi da se situacija u Ukrajini preusmeri na miroljubivi kolosek, a za Rusiju je postizanje ciljeva Specijalne operacije apsolutni prioritet, poručio je portparol Kremlja

Moskva mora da deluje tako da vojni potencijal Ukrajine ne može da ugrozi bezbednost Rusa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Polazimo od onoga o čemu je govorio predsednik Vladimir Putin: imamo četiri nova regiona i moramo da zaštitimo te ljude tamo i tu oslobodimo teritoriju, koja je trenutno okupirana", kazao je Peskov odgovarajući na pitanje o novim rizicima sukoba u budućnosti.

Peskov je dodao da je Ukrajina postala oruđe kojim Zapad želi da obuzda Rusiju i ostavi je na margini razvoja.

Portparol Kremlja je istakao da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini "pređe na miroljubivi pravac", a da je za Rusiju postizanje ciljeva Specijalne operacije apsolutni prioritet, što je trenutno moguće samo vojnim putem. 

"Situacija u Ukrajini može da pređe na miran kurs, pod uslovom da se uzme u obzir defakto situacija i nova realnost. Svi zahtevi Moskve su dobro poznati", zaključio je Peskov.