Ruski senator: Zapad odobrava zločine kijevskog režima

Izveštaj UN o torturi u Ukrajini nije imao posledice po Kijev, a ne treba ni očekivati osudu delovanja kijevskog režima prema ruskim ratnim zarobljenicima, izjavila je Natalija Nikonorova

Izveštaj UN o torturi u Ukrajini nije imao posledice po Kijev, jer Zapad odobrava zločine kijevskog režima, izajvila je ruska senatorka Natalija Nikonorova za "RIA Novosti".

"To što su neke činjenice unete u izveštaj Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), pre svega ne govori o bilo kakvom mogućem rezultatu u toj oblasti. Da podsetim da su se ranije relevantne činjenice o prisustvu tajnih zatvora Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) pojavljivale u izveštajima OHCHR-a, a bilo je i izveštaja o broju umrlih iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Sada govorim o proračunima koje je taj institut objavio od 2014-2015.", kazala je Nikonorova.

Prema njenim rečima, ne treba očekivati da će biti osuđeni zločini kijevskog režima prema ruskim ratnim zarobljenicima.

"Nažalost, kolektivni Zapad nastavlja da odobrava ratne zločine Kijeva. Stoga, ruska strana mora da nastavi sa radom na evidentiranju, dokumentovanju, istrazi relevantnih zločina i osudi ratnih zločinaca", zaključila je ona. 

Ranije je Istražna komisija UN za prava čoveka o Ukrajini u svom izveštaju navela da su ukrajinski vojnici počinili ratne zločine tako što su pucali i mučili ruske ratne zarobljenike.

Misija UN prijavila je 25 slučajeva odmazde ukrajinskih trupa nad zatvorenicima iz Ruske Federacije. Osim toga, Ukrajina nije pokrenula krivični postupak protiv svojih vojnika koji su streljali ruske ratne zarobljenike, uprkos tome što je dokumentovano nekoliko egzekucija, kazao je šef Kancelarije visokog komesara UN Folker Tirk.