Rusija

Ruska Republika Baškortostan: Promena pola razlog za razvod braka, onemogućava usvajanje

Novi zakon je neophodan da bi se očuvala tradicionalna porodica, smatra Konstantin Tolkačev, predsednik Državne skupštine Baškirije
Ruska Republika Baškortostan: Promena pola razlog za razvod braka, onemogućava usvajanjeGetty © Eoneren

Ruska Republika Baškortostan usvojila je novi zakon kojim se omogućava poništavanje brakova ako jedan od supružnika promeni pol, saopštila je u pres-služba regionalne državne skupštine.

Promena pola u matičnim knjigama predstavljala bi osnov za razvod, prema novom zakonu. Predsednik Državne skupštine Baškirije Konstantin Tolkačov napomenuo je da je ova politika usmerena na "očuvanje tradicionalne porodice".

"Kao što vidimo, samo zdrav razum i logika nisu dovoljni da zaštite porodične vrednosti. Nezdravi zapadni trendovi teraju nas da ove naizgled očigledne stvari registrujemo u zakonu", rekao je on i dodao da cilj dodavanja ovih novih odredbi u Porodični zakon da se "eliminiše svaka spekulacija na ovu temu".

Novi zakon takođe zabranjuje osobama koje su promenile pol da postanu usvojitelji ili staratelji dece.

Prošlog jula, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuju operacije promene pola, kao i legalne promene pola i sve povezane medicinske intervencije. Jedini izuzetak je u slučajevima kada postoje ozbiljni medicinski razlozi za takvu operaciju.

Davanje lekova i primena drugih terapija za promenu pola takođe su zabranjeni osim ako nisu neophodni za lečenje deformiteta reproduktivnih organa kod dece. U takvim slučajevima, međutim, lečenje mogu da sprovode samo licencirane klinike povezane sa Ministarstvom zdravlja Rusije.

Onima koji su promenili pol pre donošenja novog zakona sada je zabranjeno usvajanje dece. Ako jedan supružnik u braku promeni pol, drugi supružnik ima pravo da zahteva razvod.

Između 2018. i 2022. godine, kada su operacije promene pola bile legalne, procenjuje se da je preko 2.000 ljudi prošlo proceduru, rekla je zamenica ruskog ministra zdravlja Evgenija Kotova.

Trans aktivisti kritikovali su zakon, tvrdeći da on ozbiljno umanjuje prava transrodnih osoba u Rusiji. Drugi protivnici zakona su tvrdili da je njegova formulacija nejasna i da bi se mogla koristiti za uskraćivanje operacija kao što je mastektomija za žene koje imaju predispozicije za rak dojke.

Kremlj je, međutim, insistirao da je tekst zakona temeljno ispitan i da su rizici zloupotrebe zakona za uskraćivanje medicinski neophodnih tretmana svedeni na minimum.

image