Rusija

FSB sprečio nove terorističke napade u Zaporoškoj oblasti

Diverzanti delovali po naređenju ukrajinskih specijalnih službi, saopštila Federalna služba bezbednosti
FSB sprečio nove terorističke napade u Zaporoškoj oblastiwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je seriju terorističkih napada u Zaporoškoj oblasti, koju su planirale ukrajinske službe, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a, preneo je TASS.

U planiranju akcija učestvovala su tri državljana Ukrajine, a potencijalni teroristički napadi trebalo je da se dese na javnom mestu.

"Trojica državljana Ukrajine privedena su u Melitopolju, na putu ka mestu gde je trebalo da bude postavljena eksplozivna naprava na jednoj od gradskih pijaca", precizirali su danas iz ruske službe bezbednosti. Dvojica privedenih su ranije osuđivani za teške zločine počinjene u Ukrajini. Jedan od njih priznao je da mu je jedan ukrajinski policajac rekao da će biti oslobođen svih optužbi ukoliko pristane da učestvuje u diverzantskoj akciji.

"Priznali su da su delovali po instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi u cilju zastrašivanja civila Zaporoške oblasti", naveo je FSB u saopštenju. 

U njihovim kolima pronađeni su delovi improvizovane eksplozivne naprave, na bazi plastičnog eksploziva, kao i električni detonatori. Zaplenjeni su i dva pištolja sa municijom i jedna granata. Državni organi Rusije podneli su krivičnu prijavu, prenose ruski mediji. Diverzanti su nakon hapšenja prebačeni u pritvor u Moskvu.  

Zaporoška oblast jedna je od četiri teritorije koje su ove godine, odlukom građana tih oblasti, pripojene Ruskoj Federaciji. 

Prošle nedelje Moskva je sprečila još jedan teroristički napad. Tada je na meti bio gasovod "Turski tok". 

image