Rusija

Ruska vojska dobila prvu turu Su-35 za 2024. godinu

Prvi zamenik generalnog direktora "Rosteha" Vladimir Artjakov je, komentarišući transfer aviona, istakao da proizvođači letelica pred sobom imaju zadatak da osiguraju "konstantan tempo proizvodnje i isporuke" novih aviona u skladu sa zahtevima ruskog Ministarstva odbrane
Ruska vojska dobila prvu turu Su-35 za 2024. godinuwww.globallookpress.com © MOD Russia

Vazduhoplovna fabrika "Komsomoljsk" na Amuru isporučila je Oružanim snagama Ruske Federacije prvu turu višenamenskih borbenih aviona Su-35S za 2024. godinu, prenosi kompanija "Rosteh".

Iz kompanije poručuju i da su letelice prošle čitav niz testova na kopnu i u vazduhu, u različitim režimima rada, kao i da su od aerodroma u blizini fabrike preleteli do baze gde će biti raspoređeni.

Prvi zamenik generalnog direktora "Rosteha", Vladimir Artjakov, komentarišući transfer aviona, istakao je da proizvođači letelica pred sobom imaju zadatak da osiguraju "konstantan tempo proizvodnje i isporuke" novih aviona u skladu sa zahtevima ruskog Ministarstva odbrane.

Takođe, prema njegovim rečima, konstruktori i specijalisti za vazduhoplove uključeni su u proces održavanja i vraćanja operativnih sposobnosti borbenih aviona.

"Avioni koji su isporučeni vojsci se ističu po odličnim letnim i manevarskim sposobnostima. Su-35S su opremljeni najsavremenijom opremom, uključujući sisteme za razmenu podataka i nišanjenje velikog dometa. Savremeni sistemi omogućavaju uspostavljanje komunikacije i prenos podataka velikom brzinom između aviona i stanica za kontrolu leta na kopnu, kao i drugih aviona", prenosi "Rosteh" pozivajući se na reči Artjakova.

Podsećanja radi Su-35S je ruski višenamenski borbeni avion sa velikim manevarskim sposobnostima, četvrte, odnosno 4++ ili 4,5 generacije, opremljen mlaznicama za upravljanje vektorom sile potiska. Napravljen je kao vid duboke modernizacije Su-27, sa ciljem povećanja njegovih borbenih sposobnosti u borbi protiv vazdušnih, kopnenih i pomorskih ciljeva.

Zbog odličnih rezultata koje je postigao u zoni SVO, ovaj avion izazvao je paniku u pojedinim zapadnim medijima, pa je tako "Nešnl interest" Su-35S opisao kao "istinski brz, opasan i jedan od najnaprednijih aviona 4++ generacije, koji poseduje dosta elemenata pete generacije".

image