Rusija

"Vašington post": Više od polovine Nemaca se protivi povećanju vojne pomoći Ukrajini

Građani Nemačke smatraju da je Berlin pružio dovoljno vojne i humanitarne pomoći Kijevu
"Vašington post": Više od polovine Nemaca se protivi povećanju vojne pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © © Tech. Sgt. Isaac Garden

Rastuće cene energenata izazvane sankcijama na rusku naftu i gas nisu glavni razlog zbog kojeg se Nemci protive slanju pomoći Ukrajini u sukobu sa Rusijom, pokazuje anketa "Vašington posta".

Američki list piše da takvo raspoloženje građana ima veze sa porazom Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Dok je ogromna većina – 91 posto ispitanika izrazila simpatije prema Ukrajini, više od polovine (54 procenta) je reklo da Nemačka u pogledu vojne i humanitarne pomoći Ukrajini čini ili dovoljno (37 posto) ili previše (17 procenata).

Istraživanje je imalo za cilj da se proceni podrška javnosti za pojačavanje sankcija Rusiji i Putinu "čak i ako bi ove sankcije mogle da dovedu do daljeg povećanja cena hrane i gasa", za slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini, prijem dodatnih izbeglica "čak i ako bi to dodatno opteretilo ekonomiju" i za prijem Ukrajine u NATO čak i ukoliko bi to zahtevalo vojnu intervenciju.

Dok se trećina anketiranih svemu usprotivila, ni oni koji su izrazili podršku nisu bili naročito oduševljeni. Naime, više od polovine (52 posto) stanovnika istočne Nemačke izjasnilo se da se protivi povećanju vojne pomoći Ukrajini, dok je u zapadnoj Nemačkoj protiv toga samo 27 procenata.

Pokušavajući da objasni nespremnost Nemaca da pojačaju vojne napore Ukrajine, "Vašington post" je naveo da je jedan od mogućih razloga za to antimilitaristički stav posle Drugog svetskog rata. List je istakao da su se čak i intervencije koje je odobrio NATO pokazale veoma nepopularnim među građanima Nemačke.

Međutim, Berlin je bio jedan od najjačih pristalica Kijeva tokom sukoba sa Moskvom, isporučivši ukrajinskim snagama prošlog meseca prvu jedinicu svojih najsavremenijih sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T. Očekuje se da će sledeće godine poslati još tri jedinice sastavljene od komandnog vozila, radarskog vozila i lansera na kamionu.

Pošto nemačka vojska tek treba da dobije kopneni sistem IRIS-T, to je navelo pojedine političare da izraze zabrinutost da zemlja naoružava Ukrajinu na račun sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

image