Lavrov: Navodi da Rusija preti Zapadu deo su lukavog plana da se iznudi novac za rat u Ukrajini

Forsiranje teme da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore, ukazao je ministar spoljnih poslova Rusije u intervju za tri radio stanice – Sputnjik, Komsomoljska pravda i Govori Moskva

Forsiranje teme da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore. Oni shvataju da se stvara novi svetski poredak", rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim radio stanicama "Sputnjik", "Moskva govori" i "Komsomoljska pravda". 

Najbitnije poruke ruskog ministra spoljnih poslova pratite u našem blogu ispod. 

19. apr 2024 • 12:29

Sergej Lavrov je Maji Sandu i svima onima koji su poput nje, i koji žele da svoje zemlje približe EU, kao i onima koji žele da odvoje Jermeniju (od Rusije) poželeo da se probude i da se sete reči Žozepa Borelja i Vladimira Zelenskog, koji su javno i vrlo jasno obelodanili interese Zapada. 

Šef evropske diplomatije je ranije izjavio da se oni ne bore za Ukrajinu, već za sebe, i to protiv Rusije, a to je potvrdio i predsednik Zelenski, podsetio je Lavrov. 

Ove godine samit BRIKS-a će uključivati čak 250 događaja. Broj članova se udvostručio, a naš cilj je da sve prođe kako treba, rekao je šef ruske diplomatije, komentarišući samit kojim ove godine predsedava Ruska Federacija.

Tema alternativnih platnih sistema biće jedna od bitnijih, dodao je. 

Zapad agresivno radi na tome da predsednica Moldavije Maja Sandu približi svoju državu NATO-u. 

Takva uloga dodeljena je i predsedniku Zelenskom. 

Kada je potpisan sporazum da je Karabah deo Azerbejdžana, nije potpisan dokument kojim bi se obezbedila prava Jermena. 

Smatramo da smo još uvek saveznici sa Jermenijom, ali to nije samo u pravnom smislu regulisano, istakao je Lavrov, govoreći o odnosima sa Jermenijom. 

Čak je i jermenski premijer nedavno poručio da, iako odnosi sa Moskvom trenutno nisu najbolji, da su oni jako važni i mi to cenimo, poručio je ruski ministar. 

Stoga nije tačno to što neki pokušavaju da predstave kao da Rusija iskorišćava Jermeniju, zaključio je Lavrov, podsetivši na činjenicu da je Jermenija danas država koja ima najviše koristi od Evroazijske ekonomske unije. 

Želja i cilj Izraela je da skrene pažnju svetske zajednice sa onoga što se dešava u Gazi na Iran kao nuklearnu pretnju, naveo je Lavrov, i dodao da je Rusija je diplomatskim kanalima prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju.

"Iran nema nuklearno oružje, to je saopštila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA)", ukazao je.

Šef ruske diplomatije je naveo da je Iran bio prinuđen da odgovori na kršenje međunarodnog prava.

Rusija još nije dobila poziv za proslavu godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, prokomentarisao je Lavrov Makronove reči o pozivu Rusije na 80. godišnjicu.

"Organizatori svečanosti ranije su javili da je takav poziv upućen. Naglasili su da ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan, već je pozvana Rusija (nisu precizirali šta to znači)", naveo je.

Razgovori sa Zelenskim su besmisleni iz više razloga, iako smo mi istakli da smo spremni da pregovaramo, ponovio je ruski ministar i dodao: "To nisu puste reči".

Rusko osoblje u ambasadama NATO-a u Moskvi radilo je na podršci antivladinim pokretima.

Ako Zapad prestane da priča o planovima Rusije za napad na NATO, prestaće i da plaši birače.

Povećavanje pretnje da će Rusija napasti deo je lukavog plana da se iznudi novac od njihovih parlamenata za nastavak rata, ocenio je Lavrov.

"Evropljani su ti koji najviše promovišu pumpanje Ukrajine oružjem", naglasio je.

Kineski automobili bi trebalo da pomognu u jačanju ruske auto-industrije, a u SSSR-u smo dugo živeli bez konkurencije, napomenuo je šef ruske diplomatije.

"Sada pokušavamo da se povinujemo", kazao je Lavrov.

Kina ima globalnu bezbednosnu inicijativu koja odražava naše planove, ocenio je Lavrov.

"Evroazijska bezbednost je od ključnog značaja. Evroatlantski model koji predstavljaju NATO i OEBS se iscrpeo u sadašnjim oblicima", ukazao je.

Prema njegovim rečima, kada Kina predlaže svoje projekte, ona nije ta koje nameće i diktira uslove, već se odluke donose na osnovu ravnoteže interesa.

Kina je drugačija civilizacija sa različitim principima u svojoj srži. Ta zemlja je doživela kolonijalno ugnjetavanje od Japana, a ono što je najveća odlika kineskog naroda je strpljenje.

Zemlje BRIKS-a podržavaju i naglašavaju potrebu za nastavkom dijaloga sa Rusijom.

Ruska Federacija je potpuno uverena u potrebu da se Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavi, poručio je Lavrov.

Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja, istakao je Lavrov.

Moramo da vratimo liniju sa koje neprijatelji mogu da nas udare, a Harkov igra važnu ulogu ovde, ukazao je Lavrov.

Ukrajina je, nakon što je od Zapada dobila rakete dugog dometa, počela da ih koristi za napade na civilne objekte, Krimski most, ruske strateške aerodrome, podsetio je Lavrov.

"Ruski predsednik je tada odlučio da liniju sa koje ukrajinske snage mogu da napadaju krucijalne infrastrukturne i civilne objekte treba pomeriti, tako da nastavljamo sa našim ciljevima SVO", objasnio je.

Švajcarska se iz neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku, otvoreno se pridruživši svim zapadnim sankcijama i stoga nije pogodna za Rusiju kao platforma za pregovore, ocenio je šef ruske diplomatije.

Stav Kine o Ukrajini je da prvo moramo razumeti osnovne uzroke krize, napustiti hladnoratovski mentalitet i jasno prihvatiti potrebu da se traži rešenje koje će obezbediti ravnotežu bezbednosti.

Rekli smo da nećemo pauzirati sa sukobom tokom pregovora, osim toga, realnost na zemlji je postala drugačija, sada je potrebno uzeti u obzir prisustvo naša četiri nova regiona, istakao je Lavrov.

Zelenski je sam sebi zabranio pregovore, poručio je ministar.

"Formula Zelenskog" je ultimatum, zaključio je Lavrov govoreći o mirovnom predlogu ukrajinskog predsednika.

"Mi više nemamo poverenja u njih", dodao je. 

Bezbednosne garancije Istanbulskog dogovora bile su dosta ozbiljne, rekao je šef ruske diplomatije, komentarišući mirovni predlog koji je Ukrajina odbila da potpiše.

Tamo je, pak, pisalo da se te garancije neće odnositi na Krim i Donbas, što je značilo da bi sporazum odmah prestao da važi, ukoliko bi te teritorije bile napadnute.

U tekstu je pisalo i da u Ukrajini neće postojati nikakve vojne baze, kao i da Ukrajina neće učestvovati u vojnim vežbama trećih zemalja, osim ukoliko se sa tim ne slože garanti sporazuma među kojima bi bili i RF i Kina, dodao je.

A onda su Ukrajinci počeli da se hvataju za neke sitnice, te su pokušali da unesu neke izmene u deo sporazuma koji se odnosio na vojne vežbe sa drugim zemljama, podsetio je dalje. 

Kao još jednu od stavki koja je pisala Lavrov je naveo da je to bio zahtev da se u Ukrajini ukinu rasistički, neonacistički i diskriminatorni zakoni.

Na Zapadu ne shvataju da se mi ne bojimo toga što oni žele da nam nanesu strateški poraz, ocenio je Lavrov, dodajući da je na Zapadu, pak, situacija drugačija.

"Oni bi se uplašili. Nas je to samo ojačalo", ocenio je.

Greška je što na Zapadu nisu ocenili dobro kako će Rusija odgovoriti na sankcije, poručio je ministar.

"Oni potpuno nepromišljeno povećavaju ove sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i pre Specijalne vojne operacije, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće – i u drugim oblastima", poručio je.

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Lavrov je istakao da je predsednik RF okupio svoje ljude od poverenja i da su oni tada postavili sebi cilj da ne zavise od Zapada, već da Rusija postane dovoljna sama sebi. 

Ukrajinci su u februaru 2014. prekršili sporazume koji su tada potpisani, i to već sledećeg dana, baš kao što su prekršili i Minske sporazume, dodao je ministar. 

Lavrov je podsetio da je "Forin afers" pisao da su Amerikanci i Britanci rekli Zelenskom da nastavi sukob, i da ne potpiše mirovni predlog s Rusijom.

Mi smo oduvek više bili za pregovore nego za borbe i rat, rekao je Lavrov, govoreći o ukrajinskoj krizi. 

Ukrajinci su predložili pregovore ubrzo nakon početka SVO, kada su shvatili da su se zaigrali sa bombardovanjem Donbasa i genocidom prema Rusima na tada njihovoj teritoriji, i mi smo te predloge prihvatili, podsetio je ministar.

Entoni Blinken je pre nekoliko godina rekao da ne mogu postojati nikakve garancije da se NATO neće širiti, podsetio je još Lavrov. 

Predsednik Putin je predlagao Zapadu da, ukoliko su ih plašili ruski sistemi u Kalinjingradu, posete taj grad i izvrše proveru, ali Zapad nije na to pristao, jer je Putin zahtevao da se ruskoj strani omogući provera baza u Poljskoj i Rumuniji, objasnio je šef ruske diplomatije. 

Govorili su nam i da je obećanje da se NATO neće širiti na istok bilo usmeno obećanje, podsetio je Lavrov, ocenivši da je strpljenje Rusije bilo veliko i da se predsednik Rusije Vladimir Putin nadao da će se Zapad predomisliti i početi ponašati "kulturno".

Rusija je i pre bila spremna da se dogovara sa Zapadom, rekao je šef ruske diplomatije, podsetivši na neke od bezbednosnih predloga koje je ruska strana još 2008. i 2009. nudila evropskim kolegama. 

Govoreći o tome šta sve govore na Zapadu, ministar je podsetio da se moglo čuti i to da zapadnjaci sami priznaju da u Ukrajini ne ratuju za Ukrajinu, već za sebe i protiv Rusije. To je jedno iskreno priznanje, ocenio je Lavrov, dodavši da se radi o izjavi Žozepa Borelja.

NATO postoji kako bi SAD imale saveznike u Evropi, dodao je Lavrov.

Kako je rekao, na Zapadu otvoreno pokazuju da su SAD glavni i da su svi ispod njih.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a je izjavio pre desetak dana da svet ulazi u epohu velike konkurencije. Rusija i Kina su sa jedne strane i zajedno sa drugima, preduzimaju akcije koje imaju za cilj podrivanja američke vlasti, rekao je Lavrov, podsećajući na reči pomenutog zvaničnika NATO-a.