Rusija

Putin: Savezna vlast formira se u novim regionima

Integracija novih regiona u pravosudni sistem Ruske Federacije treba da se desi što pre, apelovao ruski lider
Putin: Savezna vlast formira se u novim regionimawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na Sveruskom kongresu sudija da prava i slobode svih građana Ruske Federacije moraju ostati neprikosnovena. Na godišnjem skupu sudija pozvao je da se integracija novih regiona u pravosudni sistem Ruske Federacije desi što pre. 

"Kao što znate, nakon referenduma po volji miliona ljudi, Rusiji su se priključili Donjecka Narodna Republika, Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast. Na ovim teritorijama očekuje se stvaranje saveznih sudova. Vrhovni sud, zajedno sa drugim organima, imaće mnogo posla pri formiranju novog sastava sudova i njihovoj brzoj integraciji u pravosudni sistem Rusije", objasnio je predsednik.

Lider Rusije je napomenuo da trenutna situacija u Ukrajini i svetu ne može da služi kao opravdanje za površan rad sudskih organa.

"To se mora završiti u najkraćem roku, kako bi se građanima, koji žive na ovim teritorijama, moglo garantovati ustavno pravo na sudsku zaštitu. Siguran sam da ćete uspeti da rešite ove probleme", istakao je Putin.

"Od vašeg rada i moralnih stavova zavisi kvalitet pravosuđa i njegov autoritet u zemlji. Ovo će uticati na to da ljudi mogu da se obrate sudu i da mu veruju, znajući da njime vladaju nepristrasni, pošteni, nepotkupljivi ljudi", rekao je Putin.                           

Ipak, pravosudni sistem Rusije ima dosta problema koje treba rešiti, a današnji kongres bi upravo trebalo da doprinese njihovom popravljanju, kao i daljem unapređenju efikasnosti, kvaliteta i ispravnosti pravosudnog sistema, ocenio je predsednik.

U tom cilju bi trebalo primeniti i najnovije tehnologije, koje bi ne samo ubrzale čitav proces, već i povećale garancije da će građani i pravna lica dobiti kvalitetnu i pravednu sudsku obranu. Savremene tehnologije će omogućiti onlajn učešće u različitim sudskim sporovima, ali i priliku da se različite strane upoznaju sa materijalima suda elektronskim putem.

Predsednik Rusije iskoristio je ovu priliku i da pohvali rad Visokog suda i čestita obeležavanje 100 godina rada ove organizacije.  

"Ovo je prvi nezavisni vrhovni sudski organ u istoriji naše otadžbine. Njegov rad bio je od izuzetnog značaja za državu i društvo, a ovo uključuje i period teških istorijskih prekretnica", rekao je. 

image