Rusija

"Jurejžan tajms": Nova taktika omogućila Rusiji dominaciju nad nebom u Ukrajini

Ruska taktika je dobro osmišljena, a piloti disciplinovani i efikasni, što predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodnu situaciju, ocenio je bivši pilot indijskog ratnog vazduhoplovstva Vijander Takur
"Jurejžan tajms": Nova taktika omogućila Rusiji dominaciju nad nebom u Ukrajiniwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Skorašnji podaci iz sukoba u Ukrajini ukazuju da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije daleko efikasnije u uspostavljanju vazdušne prevlasti i pružanju podrške kopnenim trupama nego ranije, piše veteran indijskih vazdušnih snaga Vijander Takur za "Jurejžan tajms".

Dok ruska strana u poslednje vreme nije izgubila ni jednog lovca tipa Su-35S i Su-30SM, rusko ministarstvo odbrane je u novembru izvestilo o obaranju nekoliko ukrajinskih borbenih aviona, ali i brutalnim uzvratnim udarima u kojima je ubijeno stotine ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je 25. novembra da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije pogodile tri poljske plaćeničke jedinice u blizini mesta Veliki Hutori u Harkovu koristeći oružje visoke preciznosti.

Istog dana, Vazdušno-kosmičke snage RF eliminisale su više od stotine plaćenika tzv. Legije stranaca, jedan tenk, dva borbena oklopna vozila i osam motornih vozila u blizini Severska i Slavjanska (Donjecka Narodna Republika).

Svega dva dana kasnije, ministarstvo je objavilo da je vazdušna flota Rusije ubila oko 100 stranih plaćenika iz Legije stranaca i šest oklopnih vozila u blizini mesta Časov Jar (DNR).

Glavno oružje ruske avijacije u tim napadima bila je raketa zemlja-vazduh Kh-29, ispaljena s aviona Su-34 i Su-30SM.

Misije uspostavljanja vazdušne superiornosti

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da ruski bombarderi (Su-34, Su-25), lovci (Su-30SM) i i jurišni helikopteri (Mi-28, Mi-35, Ka-52) neprestano patroliraju iznad bojišta.

Vazdušno-kosmičke snage RF usvojile su taktiku koja omogućava dominaciju u vazduhu bez rizikovanja oštećenja na letelicama, smatra Takur.

Pri uspostavljanju vazdušne dominacije, lovci poput MiG-31 BM i Su-35S lete na srednjim visinama naoružani raketama vazduh-vazduh ili kombinacijom raketa vazduh-vazduh i antiradarskih raketa.

Misije vazdušne superiornosti uključuju avione MiG-31BM koji nose dve RVV-BD rakete vazduh-vazduh dugog dometa ispod trupa i dve RVV-SD rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa ispod krila, odnosno avione Su-35S sa dve RVV-BD rakete, dve RVV-SD rakete, i jednom Kh-31 ARM raketom.

"Izvestija" je 6. novembra 2022. izvestila da je posada ruskih višenamenskih lovaca Su-30SM i Su-35S.

Jedan ruski Su-35S oborio je ukrajinskog lovca u napadu odozgo na srednjim visinama 25. novembra.

Podrška kopnenim trupama

Jurišni bombarderi Su-25 pružaju podršku kopnenim snagama po potrebi. Obično operišu u parovima koji lete jako nisko da bi izbegli rano otkrivanje i da bi umanjili izloženost ručno-prenosivim raketama.

Avion je naoružan nevođenim raketama, koje piloti lansiraju pomoću indikatora na "hed-ap" displeju koji je povezan sa balističkim kompjuterom.

Kako bi obezbedio maksimalni domet razmene paljbe, pilot Su-25 podiže avion pred lansiranje da bi raketama dao uzlaznu putanju. Par lovaca lansira rakete simultano, jednu po jednu. Nakon lansiranja, oni se oštro odvajaju i ispaljuju IC mamce ne bi li zbunili protivničke ručno-prenosive rakete.

Snimci ruskog ministarstva odbrane ukazuju da se misije sprovode izrazito profesionalno, ocenjuje Takur. Rusko vazduhoplovstvo fokusira se na svoje jače strane i koristi sisteme naoružanja onako kako su zamišljeni da se koriste, što predstavlja veliku promenu u odnosu na prethodnu situaciju, dodaje on.

Ruska strategija dobro funkcioniše

Rusko vazduhoplovstvo je od 10. oktobra pet puta pogodilo ključne tačke ukrajinske energetske i komunikacione infrastrukture koristeći krstareće rakete. Osim što su ozbiljno osakatili proizvodnju struje, napadi od 10, 17, 31. oktobra i 15. i 23. novembra predstavili su preveliki izazov za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, navodi Takur.

"Čak i dok Zapad nastavlja da kijevskom režimu šalje sisteme protivvazdušne odbrane ruska avijacija nastavlja remeti ukrajinske snage na linijama fronta. Ruska strategija je dobro osmišljena, a nesposobnost Ukrajine da pokrene ofanzivu uprkos ogromnoj brojčanoj nadmoći sugeriše da strategija dobro funkcioniše", zaključuje indijski veteran.

image