Rusija

Analitičar: Priče o pregovorima su trik, Zapad na sve spreman da spreči rusku pobedu

Iako su glavni, Amerikanci puze što dalje od linije fronta, kaže saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa
Analitičar: Priče o pregovorima su trik, Zapad na sve spreman da spreči rusku pobedu© Tanjug/Dnipropetrovsk Regional Military Administration via AP Photo

Zapad je ponovo počeo da priča o pregovorima budući da im je jasno da Ukrajinci ne mogu da ostvare nikakav napredak.

S tim, piše Dmitrij Trenjin, profesor Više škole ekonomije i saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa, što Zapad trenutno nije raspoložen za ozbiljne pregovore već samo želi da nekako spreči Rusiju da pobedi.

Zapad, i to sasvim otvoreno govore, pokušava da spreči pobedu Moskve. I to pokušavaju da urade na dva načina. Jedan je upumpavanje oružja i novca u Ukrajinu. A drugi je diplomatski, stvaranjem privida nekakvih pregovora.

Ovo je diplomatska propaganda, navodi Trenjin. Ideja je da se okupe desetine i desetine zemalja, da se napravi grupna fotografija i izvrši psihološki pritisak na rusko rukovodstvo da odustane, do čega neće doći.

Istovremeno, Amerikanci puze što danje od linije fronta. Oni su i dalje glavni ali se sada "vozač na zadnjem sedištu".

"U suštini, oni čine sve što mogu da osiguraju da ne stradaju u slučaju sudara. Oni žele da ljudi ispred vozila pate. I, naravno, Amerikanci nisu toliko umorni od Kijeva koliko su umorni od toga da svoje resurse, koji nisu neograničeni, šire u različitim pravcima", navodi Trenjin i dodaje da je danas "Bliski istok strateški mnogo važniji od Ukrajine".

Profesor Više škole ekonomije navodi da vreme ide u korist Rusije.

Ameriku čekaju izbori, a dok je "neprijatelj" zaokupljen svojim unutrašnjim problemima, dok je njegova strateška vizija za Bliski istok, istočnu Aziju i Ukrajinu u previranju, Moskva mora da napreduje i to kroz ozbiljne uspehe na frontu.

U protivnom, dodaje on, "delimična pobeda će biti ravna porazu" i Zapad će imati odrešene ruke da utiče na sve načine na situaciju u Rusiji.

image
VV inauguration
banner